Домът в Могилино покрива само 1 критерий за социални услуги
Домът в Могилино покрива само 1 критерий за социални услуги / netinfo

Домът за деца с умствени и физически увреждания в село Могилино отговаря само на един критерий за качество на социалните услуги. Това съобщи началникът на дирекция "Контрол по правата на детето" към Държавната агенция за закрила на детето Бистра Петрова на заседание на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Петрова изрази категоричното становище на агенцията, че домът в Могилино трябва да бъде закрит заедно с останалите шест подобни заведения, обявени за закриване.

Председателят на комисията Васил Иванов-Лучано предложи да бъде сформирана междуведомствена контактна група, която да работи по дейността на всички социални домове в страната. Гласуването на това предложение обаче остана за следващото заседание на комисията.

Депутатите изслушаха и директора на дома в Могилино Павлина Йорданова, която заяви, че на 21 февруари тази година медицинска комисия е извършила пълен преглед на всички деца в дома. По думите й комисията е изказала становище, че поради дългия престой на децата в дома те биха понесли трудно извеждането им от тази среда и трудно биха се адаптирали дори към ново място или нов персонал.

Кметът на село Могилино Димитър Димитров заяви, че материалната база в дома отговаря на всички изисквания. Секретарят на община Русе Валентин Христов призова депутатите да не се прибързва със затварянето на дома в Могилино и с преместването на децата в община Русе, защото това би било само географско решение на проблема. По думите му евентуално преместване на децата от Могилино в община Русе ще бъде вредно за тях заради враждебната среда, в която ще попаднат.

Кметът на село Могилино добави, че при едно евентуално закриване на дома, това ще отвори още един проблем - със заетостта на селото, тъй като в момента домът отваря 60 работни места.