Домът на хумора и сатирата призовава: „Усмихни се на съседа!”
Домът на хумора и сатирата призовава: „Усмихни се на съседа!” / netinfo

Под мотото „Усмихни се на съседа!” ще преминат II-те Европейски срещи на хумористичното изкуство „Изток – Запад” – Габрово 2008, чийто организатор е Домът на хумора и сатирата в Габрово.

Изявата е посветена на Европейската година на междукултурния диалог и ще срещне представители на различни нации и култури в българската столица на хумора. Този мащабен международен форум е част от Националния проект на България „Къща”, финансиран от Европейската комисия и осъществяван от Министерството на културата в партньорство с девет български институции.

Домът на хумора и сатирата се включва в проекта с интересна среща на хумористи от Европа под мотото „Усмихни се на съседа!”. В рамките на традиционния Международен фестивал на хумора – Габрово’08 гости на Веселата къща ще бъдат осем творци-художници от седем европейски страни: Лудо Годерис /Белгия/, Марие Плотена /Чехия/, Жан-Морис Боск /Франция/, представен от Ален Даман, Владимирас Березньовас /Литва/, Вангелис Павлидис /Гърция/, Никола Ангелкоски и Йордан Поп-Илиев /Македония/, Ивайло Цветков /България/.

Европейските срещи на хумористичното изкуство ще бъдат открити на 16 май т.г. От 10.00 ч. в зала 7 на Дома на хумора гостите и домакините ще участват в кръгла маса на тема: „Междукултурният диалог като фактор за подобряване на съжителството и взаимното разбирателство между народите и ролята на хумора за по-лесно възприемане на различията”. След дискусията, от 11.30 ч., ще се проведе пресконференция за медиите с творците-участници.

На 17 май от 10.30 ч. в Парка на смеха ще започне атрактивна арт-акция на открито, в която ще се включат актьорите от мим-театъра и детската танцова школа „Лиана”. Тогава художниците ще рисуват на живо, претворявайки в карикатури призива „Усмихни се на съседа!”. Музикантите от Представителния духов оркестър ще изпълнят характерни мелодии за всяка представена европейска страна. Младите кулинари от Професионалната гимназия по туризъм ще почерпят с приготвени от тях типични национални ястия на европейските страни. После празникът ще се пренесе в „гостната” на Дома на хумора, където в 11.30 ч. ще бъде открита сборната изложба на 8-те гостуващи художници-карикатуристи „Културното разнообразие – европейско богатство”.