Дом за разбити сърца в Народния театър
Дом за разбити сърца в Народния театър / снимка: Sofia Photo Agency

На 13-ти петък Народният театър "Иван Вазов" извади поредната си премиера за сезона. След успеха на "Домът на Бернарда Алба", Възкресия Вихърова направи "Дом за разбити сърца" по пиесата на Бърнард Шоу. Сред актьорите в главните роли са Деян Донков, Валентин Ганев, Ани Пападопулу, Рени Врангова.

 

"Дом за разбити сърца" е сред малко популярните пиеси на Бърнард Шоу. Той започва да я пише преди началото на Първата световна война и я завършва след края й. Досега в България е била поставяна само веднъж. Ето какво разказва за текста режисьорът Възкресия Вихърова: "Пиесата има много хубава история. Бърнард Шоу започва да я пише преди започването на Първата световна война, а я пуска едва след приключване на войната. Това е един текст, породен от това предчувствие и преминал през състоящата се война. В това намирам силата на пиесата. Тя не се поставя често у нас, но ако потърсите в интернет, ще видите, че тя се играе много в Русия и в Англия. И се играе в не случайни театри", казва Вихърова.

 

Да направи в театъра текст на Бърнард Шоу Възкресия Вихърова си мечтае още от студентските години.

 

Възкресия Вихърова: Това сигурно ми стои в главата от 20-30 години. Когато бях студентка съм правила откъси от текстове на Бърнард Шоу. Тогава страшно много завиждах на хората, които имат шанса и възможността да го правят в театъра. Не съм си и представяла, че мога да поставям такъв текст. Обикновено това се случва на много заслужили хора, на хора, с които рискът е сведен до минимум. Аз не се считам за такава. И затова бях много приятно изненадана, когато това предложение дойде. Много малко време ми трябваше, за да се съглася. Прочетох пиесата, защото не я познавах, и открих, че ролите там са гигантски, титанични.

 

Две от тях Възкресия Вихърова е поверила на Теодора Духовникова и Параскева Джукелова. След като стана ясно обаче, че и двете очакват деца, в спектакъла на тяхно място влязоха Ани Пападопулу и Рени Врангова.

 

Възкресия Вихърова: Още на първия репетиционен ден разбрах за Теодора. Но й казах, че я искам и, че тя трябва да измине този път. Същото се случи и с Параскева, която ме изненада в процеса на правене на представлението. Но аз имах човек, на когото да се опра. Обърнах се към Рени Врангова и тя влезе веднага. Така че, сега имаме две прекрасни актриси на едната роля и две прекрасни актриси на другата. След време те ще се редуват, каквато беше първоначалната идея.

 

Освен с добра актьорска игра и качествен текст, "Дом за разбити сърца" впечатлява и с друго – със сценография.

 

Възкресия Вихърова: Много често сцената е почти празна. При 10 души на сцената това изисква наистина много здрава  дисциплина. Самият терен е раздвижен и потъва до 3 метра дълбочина. Точно в тези потъвания актьорите продължават да играят, а ние ги следваме много дискретно с камери.

 

До края на месеца "Дом за разбити сърца" ще се играе още веднъж на голямата сцена на Народния театър – на 26 февруари.