/ iStock/Getty Images
Ходенето в дъждовно време без чадър може да провокира настинки и хронични възпалителни заболявания. Това предупреди в интервю за "Москва 24" д-р Надежда Чернишова.

„Дяволът е в детайлите: ако човек е направил кратка разходка без чадър, а след като се е прибрал бързо е изсушил главата си или е взел горещ душ, тогава няма да е страшно. Както и ако веднага смените мокрите дрехи и чорапи, за да бъдат краката ви сухи и топли", обясни тя.

Опасно време в почти цялата страна, очакват се значителни валежи

Според лекаря дългите разходки без чадър в дъждовно време са опасни, когато човек стои дълго с мокри дрехи и обувки, с мокра глава, а в същото време навън е студено и ветровито. "Това води до временно намаляване на имунитета, от което се възползват вирусите и бактериите", каза Чернишова.

Рискувате да се разболеете от остри респираторни заболявания или да получите обостряне на хронични, като цистит, пиелонефрит, белодробни заболявания, хронична обструктивна белодробна болест. За хората с бронхиална астма дъждовните разходки може да са наистина опасни.

Онези, които наскоро са били болни също е по -добре да се откажат от такива разходки, тъй като имунната им система се нуждае от време за да се възстанови.

Според експерта ходенето под дъжда в студено време също може да повлияе негативно на косата ви. "Поради студения вятър може да се получи спазъм на съдовете на скалпа, включително тези, които подхранват космените фоликули ... Косата не получава храна, следователно, тя може да започне да падне. В редки случаи може да се стигне до плешивост", обясни лекарят.

Времето ни напомня за приближаващата зима

Ако е възможно, след като се намокрите, вземете душ и се преоблечете в сухи дрехи. Трябва да изсушите косата си, да пиете горещ чай или друга сгряваща напитка. Ако не сте у дома, а на работа например, можете да изсушите косата си с хартиени кърпи.

Ако пък останете с мокра коса и в стаята става течение или има отворен прозорец, съществува риск от настинка, отит на средното ухо и синузит.