Днес е Световният ден за борба с туберкулозата
Днес е Световният ден за борба с туберкулозата / netinfo

Днес се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата. По последни данни туберкулозата е в настъпление в глобален мащаб. Тя има водещо значение като причинител на смъртта при възрастни пациенти. Около една трета от населението на планетата е инфектирано с туберкулозния бактерий. Прогнозите сочат, че за периода 2010 – 2015 година 300 милиона души ще бъдат инфектирани.

76 души, от които 18 деца са новозаболелите от туберкулоза в Габровска област през миналата година. Регистрираната заболеваемост е 56,51 процента, съобщи за Дарик директорът на Белодробната болница в Габрово д-р Антония Колева.

Според д-р Колева заболеваемостта в региона през последните години се движи в сравнително високи стойности и за разлика от тази в страната, нараства. През изминалата година в Белодробната болница в Габрово са лекувани 423 пациенти с активни форми на туберкулоза от цялата страна.

Д-р Колева информира, че през последните години нарастват случаите с множествена лекарствена устойчивост на туберкулозните бактерии, което има непредвидими последици за глобалната ендемия на туберкулозата. Като основни рискови фактори за развитието на болестта тя посочи всички придобити или наследствени състояния на имунен дефицит, хроничните неспецифични заболявания на дихателната система, диабет, онкологичните заболявания, хроничния алкохолизъм, наркоманиите, психичните заболявания.