Дипломира се магистър на 73 години
Дипломира се магистър на 73 години / netinfo

Племенницата на Чудомир- Лилия Димитрова от Казанлък е най-възрастният магистър в България.

73 годишната възпитаничка на Богословския факултет на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий" се дипломира с петица.

Навръх студентския празник – 8-ми декември, неуморната казанлъчанка защити дипломна работа на тема: “Остатъци от езическите вярвания в Коледните обреди в Казанлъшко”.

Снежните бури и потъналите в преспи влакове попречиха на магистърката Димитрова да се срещне и отпразнува студентския празник със свои колеги в старопрестолния град.

Лилия Димитрова се гордее с наученото в студентските си години. Две от тях посвещава на магистратурата си, благодарение на която открива коледни песни от 14-ти век в района, както и тракийско влияние в коледната обредност в Казанлъшко. Амбицирана е навръх Коледа да издаде и дипломната си работа, убедена че в нея има ценни извори на казанлъшката духовност.

Отиващата си година е особено успешна да Чудомировата племенница и диригентска на хора за старинни песнопения.

В рамките на 12 месеца е успяла да издаде пет свои книги и готви 6-та. Особено ценна и доволна е от книгата, събрала историята на казанлъшките храмове.

Сред все още неосъществените амбиции на Чудомировата племенница е да защити докторска дисертация, но на литературна тема.

Преди да стане богослов и теолог, Лилия Димитрова работи като преподавател и ръководител на хор за старинни песнопения. Дълго време се занимава и с куклен театър в Казанлъшко.