Диабетът може да доведе до импотентност
Диабетът може да доведе до импотентност / netinfo

Диабетът е един от бичовете на съвременния свят. Според д-р Владимир Христов, ръководител на Клиника по ендокринология към Университетската болница „Александровска”, съществува епидемия от диабет в световен мащаб и дори може да се говори за пандемия. Какви рискове крие диабетът, какви са симптомите и последиците от него можете да разберете от д-р Христов в настоящия разговор от рубриката "Доктор – ох, боли!”., осъществявана с подкрепата на „Актавис”.

Днес ще говорим за диабета. Тъй като много обичам да си хапвам една бонбона след обяда или вечерята, не знам, ти как си?

Аз не съм такъв любител и общо взето знам как да се пазя и обръщам внимание на тези неща.

Диабетът е един от бичовете на съвременния свят, подмолна болест, която не се проявява, тлее в нас. Какви са размерите на това заболяване в България, на Балканите и може би в световен мащаб?

Грандиозни. Мога да кажа, че в света има епидемия от диабет, която даже наричаме пандемия, обхванат е целият свят. Всички континенти са застрашени.

От 6 млрд. колко са болните?

От 6 млрд. в момента са регистрирани 230 млн.души, които са болни, които ще се удвоят към 2025 г., защото продължава тенденцията и още толкова, които не знаят, че са болни и това е проблемът.

Аз мислех, че импотентността е най-големият бич, но се оказва, че има нещо по-страшно – диабетът.

Диабетът води до сериозна импотентност. Така, че 230 млн. души са регистрираните диабетици с тип 2 в света.

Какви са симптомите, когато човек е болен от диабет?

Голяма част от хората откриват, че са болни от диабет при някакъв случаен преглед, или когато стигнат до усложнения. Например, по време на изследванията при инфаркта се открива, че има диабет. Но все пак има явни симптоми. Те зависят от нивото на захарта. Диабетът започва, когато кръвната захар е над 7 милимола на литър на гладно. Като минат 10 милимола симптомите се усещат, както и учестено уриниране и малко чувство на глад при леко сваляне на теглото. Обаче в сивата зона, както аз казвам, между 7 и 10, няма оплаквания, може да се случат някои дискретни прояви, като например по-честа проява на възпалителни процеси по кожата или сърбеж по гениталните области, мъжете понякога получават баланити – възпаления по главичката на члена и това трябва да ги насочи веднага да направят изследване на кръвната си захар.

Защо диабетът се получава на интимни места?

Защото се получава среда на базата на повишената захар, която предразполага към инфекции. Там, където има достъпно, открито място, каквото е кожата, придатъците и лигавиците, много често може да се получи инфекция, тъй като средата с повишена захар предразполага към развитието на микроорганизми.

Какви са основните усложнения, ти спомена инфаркти, инсулти, но какво още може да порази този съвременен бич – диабетът?

Всички съдове – малки и големи, като започнем от ретината. Може да се стигне до кръвоизливи, както и до пълна слепота. Може да има и бъбречна недостатъчност. Големите съдове, това значи коронарните съдове на сърцето, които хранят сърцето, долните крайници, артериите, мозъчното кръвообращение. Всичко това страда и то по маниер, който ускорява развитието на артериосклероза. Преди няколко години се изказа становището, че диабетът е еквивалент на едно сърдечносъдово заболяване щом го има, т.е. не остава пощаден орган или система, ако не се лекува правилно.

Какво е лечението?

Лечението е комплексно. При всички случаи трябва да се започне с корекция на онова, което е най-важно и което общо взето носи голям успех. Това е храненето и движението. Тъй като съвременният човек е обездвижен, храни се в по-голяма степен повече отколкото е необходимо и то с високо енергийни храни. Трябва да се изработи индивидуален диетичен режим, насочен към предпочитания, но повтарям, индивидуален. Няма всеобщи правила, по-скоро има правила за това, от което трябва да се ограничава. Трябва да се ограничава са животинските мазнини, захарта и сладките изделия за сметка на повече плодове и зеленчуци. Това, което влиза в състава на така наречената средиземноморска диета, защото при хората от Средиземноморието има по-нисък риск от това заболяване. Второто е двигателна активност, която също е индивидуално насочена. Аз казвам между 30-60 минути дневно бързо ходене. На първо време върши много добра работа и качването на стълби.

Къде в България и в София са най-добрите специалисти, можеш да насочиш нашите слушатели къде да отидат, да посочиш имена на специалисти?

Разбира се, в София има много специалисти ендокринолози. В България те са около 300-350 добри специалисти. Клиниката, която ръководя в „Александровска болница”, Центърът по ендокринология, който се намира зад Министерството на земеделието, Пета градска болница, Военна болница, да не забравяме Клиниката за деца, болни от диабет към Медицинския университет. Аз искам да кажа, че лечението на диабета изисква екипно отношение. Това значи сестра, диетичен инструктор, лекар, лекар от обща практика и всички те да действат заедно в борбата със заболяването.

Какви лекарствени средства има?

Има много лекарствени средства. Това е една от формите и местата, където най-много се работи за създаване на нови лекарствени средства, като изключим инсулина, който всички знаят и който се прилага в една по-напреднала фаза. Има твърде много препарати за перорална употреба, като основното сред тях по препоръките на Световната диабетна организация е метформин, с който се стартира лечението. Но тогава, когато диетата и движението не дадат нужния ефект.