/ БГНЕС
Рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещат изгрева на слънцето на брега на морето. По традиция "Джулай морнинг" символизира недоволството и желанието за свобода на личността.
 
"Джулай Морнинг" или накратко Джулая (по името на известната песен на "Юрая Хийп" от 1971 г. "July Morning") е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. И, въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, за да посрещнат заедно слънцето.
 
Джулай морнинг - символ на свобода и зараждащ се живот (ВИДЕО)

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници.

След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България. Въпреки това, въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.
БГНЕС