Денят на Свети Патрик: Днес всеки може да е ирландец!
Денят на Свети Патрик: Днес всеки може да е ирландец! / Thinkstock/Getty Images

Ирландците и техните потомци по целия свят отбелязват днес празника на Свети Патрик. Това е един от най-любимите национални празници на Ирландия, където още от средните векове тачат паметта на небесния покровител на страната, предадоха ТАСС и РИА "Новости".

Според преданието той е донесъл християнството от континента. Ирландците започват да отбелязват Деня на Свети Патрик като своеобразен национален празник още през X-XI век, при това не само на територията на Ирландия, но и в други европейски страни, където има ирландска диаспора.

В тържественото шествие в Дъблин днес ще участват много актьори, акробати, музиканти. Улиците вече са изпълнени с хора, облечени с национални костюми, маскирани и циркови артисти на кокили. На този ден е прието всеки да носи на дрехата си изображението на детелина - главен символ на Изумрудения остров.

Фестивалът в Дъблин е много важно събитие за развитието на националния туризъм. В столичните ресторанти и културно-развлекателни центрове през целия ден ще има концерти, шоута, детски конкурси. И най-вече ще се лее бира. В дъблинските докове е организиран фестивал на ирландската пенлива напитка. На него ще се представят много малки национални пивоварни. Посетителите ще опитат не само обичайната бира "Гинес", но и много други.

Вечерта празненствата ще се изместят към пъбовете и ще продължат до полунощ. Във всяко уважаващо себе си питейно заведение ще звучи национална ирландска музика, а на градските площади ще се изявяват танцови състави.

Аналогични прояви ще има и по цял свят. Ден, посветен на ирландската история и култура, ще има във Великобритания, Канада, САЩ, Аржентина, Нова Зеландия, Австралия, Южна Корея и по други места.

Най-мащабни обаче в Деня на Свети Патрик са честванията в Ню Йорк, където живее най-голямата ирландска общност в света. Около 35 милиона американци или повече от 10,5 на сто от населението на САЩ се смятат за потомци на ирландците. Към тях обаче на празника се присъединяват и останалите жители на мегаполиса. Неслучайно девизът е "Днес всеки може да стане ирландец!"

Сутринта в католическите храмове в Ню Йорк има тържествени богослужения, а в 11.00 часа местно време или в 17.00 часа българско на централната улица на Манхатън - Пето авеню, започва парадът, който ще продължи няколко часа. Очаква се в него да участват 250 000 жители и да го наблюдават около милион жители и гости на Ню Йорк.

Тази година празненствата в Ню Йорк се организират за 254-ти път. Около 200 военни и фолклорни оркестъра ще изпълнят Манхатън със звуци на барабани и гайди. Всички участници ще бъдат облечен в национални ирландски носии. Зеленото е главният цвят на празника. В него се обличат не само ирландците, но и всички, които се чувстват причастни към празника. Вечерта всички желаещи ще се отправят към пъбовете и клубовете, за да пийнат бира и да се насладят на ирландските програми.

Подобни празненства ще има в Чикаго, Бостън, Филаделфия. В Чикаго по повод Деня на Свети Патрик река Чикаго е боядисана в традиционния зелен цвят. Също в зелено са оцветени и други водоеми.

Източник: БТА