Денят на най-добрата новина
Денят на най-добрата новина / ThinkStock/Getty Images
Денят на най-добрата новина
82332
Денят на най-добрата новина
  • Денят на най-добрата новина

19 октомври се отбелязва като световен ден на най-добрата новина. Инициативата е по повод обявената за Европейска година на развитието 2015-та и цели хората да бъдат информирани за значението на хуманитарната помощ, солидарността, доброволчеството.

У нас световният ден на най-добрата новина се провежда в пет града - София, Дупница, Своге, Кърджали и Ловеч, а организатор е Дипломатическия институт към Министерство на външните работи.

Световният ден на най-добрата новина се провежда в голяма част от държавите членки на Европейския съюз по идея на датската неправителствена организация, администрираща инициативата World's Best News Day в Европа и партнираща си с Европейската комисия.

В София служители и стажанти на Дипломатическия институт посрещаха тази сутрин в подлеза пред Софийския университет гражданите, като им раздаваха вестника „Световен ден на най-добрата новина", в който са публикувани истории за ролята на развитието в днешно време, както и бисквити, защото една от целите на годината на развитие е светът да сложи край на бедността и глада.

Младши експертът в Дипломатическия институт Стилиян Раковски обясни посланието на днешния ден:

„Идеята е да се разбере, че България от бенефициент на европейски средства, рано или късно трябва да започне да подпомага и други държави. Това е малко трудно да се представи на публиката, защото повечето хора си казват: „Няма пари, как да дадем ние на други хора?". Но трябва да се гледа в перспектива".

За участието си в инициативата разказаха и двама от стажантите на Дипломатическия институт.

„Инициативата ме привлече с позитивния си заряд, защото сутрин хората не очакват да получат бисквитка и вестник с позитивни новини. И най-вече да се привлекат гражданите към повече социална ангажираност", обясни Лидия.

„Аз бяха привлечен, че с нещо много малко можеш да допринесеш за нещо по-голямо. Идеята е всеки чрез своите малки усилия да направи ефект по веригата", разказа друг стажант - Мартин.

Според участниците в инициативата, гражданите и най-вече младите хора проявяват интерес и задават въпроси, включително какво те могат да направят и как могат да се включат в подпомагането на по-слабо развитите държави.

Това по думите на организаторите показва, че инициативата е полезна и в нея има смисъл.