Дейвид Линч: Киното никога няма да умре!
Дейвид Линч: Киното никога няма да умре! / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
„Киното никога няма да умре! Да живее киното!" Така световноизвестният американски кинорежисьор, художник, писател и продуцент Дейвид Линч отговори на въпрос за съдбата на авторското кино в препълнената аула на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", след като беше удостоен с титлата почетен доктор на академията.

Киното е красив език – обожавам го. Не съм чак такъв почитател на езика на думите, но ще се опитам да отговоря на вашите въпроси, обясни Линч решението си да не изнася академично слово, а да разговаря с присъстващите на церемонията.

"Вярвам в Бога. Най-голямото ми удоволствие е работата – процесът на създаване на творбата. При снимането на филми стигам най-много до седем дубъла – а седем е щастлива цифра, защото между дублите репетирам и разговарям с актьорите. Град Филаделфия е оказал най-силно влияние върху мен, а режисьорите които са ме вдъхновявали, са Фелини, Бергман, Кубрик, Били Уайлдър, Жак Тати. Не съм сигурен дали съм работил с български актьори, но съм любопитен да го направя", отговори на многобройните въпроси кинематографистът.

За работата си с актьорите обясни, че идеята му идва заедно с персонажа. Като го види как изглежда, как говори, каква е личността му, избира актьор, който най-добре съчетава всички тези особености. Чрез многобройни репетиции и разговори персонажът влиза в идеята. На една репетиция актьорът улавя този характер, той става негов и после използва целия си талант, за да се превърне в персонажа.

Медиите са бързи и най-вече негативни. Освен информация разпространяват страх. Новините станаха забавление, но на страдащите, на хората пред камерите, никак не им е забавно. Трябва да се опитаме да променим света и да накараме медиите да отразяват положителните събития, да се занимават с доброто, отговори на въпрос за отношението си към средствата за информация режисьорът.

След церемонията той отпътува от България.