Деца с аутизъм подредиха изложба, дават средствата за дневен център
Деца с аутизъм подредиха изложба, дават средствата за дневен център / снимка: БГНЕС
Деца с аутизъм подредиха изложба, дават средствата за дневен център
51990
Деца с аутизъм подредиха изложба, дават средствата за дневен център
  • Деца с аутизъм подредиха изложба, дават средствата за дневен център

Благотворителна изложба с рисунки и керамични произведения на деца с аутизъм и техните връстници от столичното читалище „Извор” беше открита в навечерието на Световния ден за повишаване информираността по въпросите на аутизма. Инициативата е организирана от Гражданското движение „Помощ на лица с проблеми в развитието”.

Със събраните средства ще се подпомогне създаването на дневен център за пълнолетни младежи с аутизъм. На откриването на изложбата присъстваха вицепремиерът Цветан Цветанов и председателят на агенцията за закрила на детето Калин Каменов.

Според официалната статистика у нас живеят около 16 хиляди души с проблем от аутистичния спектър. Те общуват трудно и изразяват себе си по различен начин, затова имат нужда от възможности за работа и развитие. Много от децата-аутисти имат талант в дадена сфера, като Иво, който е един от авторите на благотворителната изложба и участник в детския съвет към агенцията за закрила на детето.

Децата с аутизъм искат да имат приятели, но не знаят как да го направят, затова е нужна помощ от страна на всички хора, заяви Иво и представи инициативата Деца и младежи помагат на деца и младежи.

„Идеята е хората с увреждания да бъдат подкрепяни не само в училище, но и извън училището, за да разчупят стереотипа „мама-училище-вкъщи”. По този начин аутистите ще се запознат с механизма на сприятеляване, който е необходим, за да се спазват обществените правила”, обясни той.

Вицепремиерът Цветан Цветанов пожела успех на Иво, който се подготвя за кандидатстване в университет. „И да се надяваме, че всички, които ще вървят по неговия път, да им пожелаем успех, и техните заложби, техните талантливи способности да могат да ги реализират в съответните сфери, за да можем и ние да се гордеем с техния принос към България”, обърна се Цветанов.