Деца от цяла България отдават почит с караул пред паметника на Левски в София. Инициативата е на Общобългарски комитет Васил Левски” и ще продължи до края на седмицата. Според председателя на комитета Васил Василев малчуганите могат да разберат повече за Апостола, когато се докоснат до вещи, характерни за неговата епоха.
 
Първи на пост застанаха децата от целодневна детска градина „Веселото гардже”. Ето и как изглежда Васил Левски в очите на 4-годишните малчугани:
 
"Той се е борил за България"!
 
По-големите пазители на паметника сложиха и копие на униформата на Васил Левски, с която той се снима в Букурещ през 1868 година.

Габрово и Дряново отбелязват годишнина от гибелта на Апостола

 
"Чувствам се много специална горда, че съм облечена в костюма на на-светлия български революционер", каза едно от децата.
 
А двигателят на цялата инициатива Васил Василев от общобългарския комитет „Васил Левски” е на мнение, че едва сега децата могат да усетят образа и делото на Апостола:
 
"За тях образът на Левски, идеите на Левски се материализират, когато застанат пред паметника на Левски и положат усилие, каквото е караулът - да застанат отпред и да покажат, че също са част от този български народ".

Паметник Васил Левски
Sofia Photo Agency

Откриха паметник на Васил Левски в Сапарева баня
 
Василев посочи, че деца от цяла България ще застанат на почетен караул в София.