Давам таван – тоалетната в мазето
Давам таван – тоалетната в мазето / netinfo

Изложбата "НадписЪ" е една много интересна експозиция, подредена в галерия "Средец" на Министерство на културата. Изложбата представя повече от 30 снимки на уникални табели или обяви - абсурдни и смешни. Заснел ги е Йосиф Аструков, виждайки ги из столицата и в други градове.

Самият Йосиф е не по-малко интересен от собствената си изложба. Той е учил медицинска физика, после филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Издал е един сборник с къси разкази, направил е няколко късометражни филма. Работил е като фотограф, подготвял е каскади за филмови продукции, за кратко е бил дори в Института за космически изследвания на БАН. Сега и изложба под името "НадписЪ".

Първата снимка на смешен надпис Йосиф прави преди около четири години. Вижда обява за майстор на чадъри. В този момент не носи фотоапарат със себе си, но решава да се върне по-късно и задължително да снима тази обява. Какво точно е пишело на нея, не си спомня. Знае само, че тогава започнало всичко…

Йосиф Аструков: От тогава постепенно започнаха да ми правят впечатление такива надписи. Натрупаха се доста. Като видях как реагират хората на тях, колко им се радват, реших, че може би трябва да ги покажа. Избрал съм около 30, които са по-оригинални. Надявам се да се харесат.

Някои от най-интересните надписи, заснети от Йосиф, и изложени в галерия "Средец", гласят следното:

Не паркирай, очаква те смърт!

Строго охраняван обект! Смъртна опасност за живота! Не носим отговорност!

Не паркирай, оти пречиш и че патиш!

Обява: давам таван под наем – тоалетната в мазето

Йосиф Аструков: Надписите условно могат да се разделят на няколко категории. Има такива, които са с невероятни правописни грешки. Други пък са с невероятно съдържание, смислово. Има и такива, които са сложени на странни места. Най-много са тези с невероятно съдържание. Понякога се чудя как може да се измисли такова нещо. Може би в контекста на някаква случка има логика, но въпреки това някои неща са безумни.

Повече за експозицията четете в zar.bg