/ бТВ
Тор Педерсен обикаля света без да използва самолет
Датчанин обикаля света като посланик на Добрата воля
94725
Датчанин обикаля света като посланик на Добрата воля
  • Датчанин обикаля света като посланик на Добрата воля
Човечността е универсална - това обясни датският пътешественик Тор Педерсен.

С България държавите, които той е обиколил за 4 години, стават 140, а изминатите километри - 184 000. Това, което прави пътуването му уникално, е, че той не ползва самолети и не се прибира в родината си.

Пътешествието му е проект на Червения кръст, който има за цел да покаже колко еднакви са хората и колко свързани са помежду си. Да обиколи света обаче му струва скъпо - има спонсори само две години, останалото е със собствено финансиране и заеми. Предстоят му още 63 държави и може би сватба, защото на върха на планина Кения, той успява да се сгоди.

На 34 години Тор Педерсен е обикновен човек, който обича да пътува. Той се занимава с логистика и има кола. Това, което го прави необикновен, е решението му да се включи в проект на Червения кръст и да обиколи света като посланик на Добрата воля. Самото решение му отнема много по-малко време, отколкото планирането на пътуването, продължило 10 месеца. Той насрочва дата 10.10.2013 г в 10 часа сутринта и тръгва.

Днес той е на 38 години и, стъпвайки в България, е обиколил 140 държави по света. Това прави три пълни континента, а след Турция и Кипър, те ще станат четири.

Това околосветско пътешествие никога не е било финансирано от Червения кръст, защото нито организаторите, нито Тор са искали хората да си мислят, че парите, които даряват, няма да отидат при нуждаещите се. Първите две години Петересен има частни спонсори, които му отделят 20 долара на ден, но се оттеглят. Но той продължава да пътува.

И макар да се е отказал от ключове за дома си, за колата си и за офиса си, той не се е отказал от любовта си. В тези четири години и 184 000 км успява да сгоди. С годеницата си се запознават още преди да замине.

А, може би част от смисъла на приключението му, е уникалното предложение за брак, което е получила неговата приятелка. Тор обясни, че е организирал изненада за нея на един от върховете на планината Кения в африканската държава. Представял си го като сцена от анимационния филм "Цар Лъв" ... вместо на фона на красив залез, предложението обаче се състояло сред снежна буря и лед. Досега приятелката му го е посетила 14 пъти в различни точки на света.

Разбира се, не всяка негова история е толкова приятна. Но по думите му "най-страшното нещо е самият страх". А всичко лошо, което му се случвало за тези 4 години, може да се събере в два дни.

Пътешествието си Тор обобщава с наблюдението си, че навсякъде хората са еднакви - всички коментират какво е времето, искат да седнат със семейството си и да вечерят. "Затова човечността е универсална", уверен е Петерсен.