Даряват на България вещи на швейцареца с българско сърце
Даряват на България вещи на швейцареца с българско сърце / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Даряват на България вещи на швейцареца с българско сърце
82166
Даряват на България вещи на швейцареца с българско сърце
  • Даряват на България вещи на швейцареца с българско сърце

Лични вещи на швейцарския общественик Луи Айер, смятан за основател на спортното движение у нас бяха дарени на България от внука му.

Сред вещите са парадна сабя, ордени за храброст и портрет на Айер. Те ще бъдат предоставени на Националния военноисторически музей и Музея на спорта в София.

Дарението става факт след продължителна кореспонденция между българското посолство в Берн и внука на Луи Аейр, който носи същото име. Тази кореспонденция започва през ноември 2014 година след прожекцията на филма „Щвейцарецът с българско сърце".

Айер преподава физическо възпитание в Лом през 1894, а по-късно в Силистра и Русе. Той е и главен треньор на юнашките дружества в страната. Въвежда спортовете лека атлетика, вдигане на тежести, борба, бокс. Загива на фронта през Първата световна война като български офицер.

На официална церемония в посолството ни в Берн България получи от внука на Луи Аейр следните лични вещи: парадна сабя, два български медала за храброст, снимка на Луи Айер с парадната сабя и медалите за храброст и портрет - картина на Луи Айер, рисувана в Швейцария от неизвестен автор, 8 г. преди идването му в България.

Вещите ще бъдат предоставени на Военно историческиямузей и Музея на спорта в София.