Дарик тества министерска заповед: мъж с пола влезе в съда
Дарик тества министерска заповед: мъж с пола влезе в съда / снимкa: Sofia Photo Agency

 

 

Отлагат се съдебни заседания заради заповед на министъра на правосъдието, която определя с какви дрехи може да се влезе в съда. На ден около 30 човека не успяват да влязат в Районния съд в София, заради тази заповед. Ще трябва да сезираме министър Миглена Тачева за тези проблеми, защото така се възпрепятства работата ни, коментира председателят на наказателна колегия съдия Георги Ушев.

 

 

В заповедта пише, че в съда не могат да влязат граждани с неприличен външен вид, без дрехи, със силно замърсени дрехи, с къси панталони, къси поли или с джапанки. Повечето граждани, които идват от провинцията, са принудени да си закупят дрехи.

 

 

„Дойдох в Районния съд от провинцията. Пътувах 500 км, за да си пусна една жалба, но не ме пуснаха понеже бях с панталони 7/8. Сега ще ходя да си купувам дрехи”, казва гражданин, посетил съда.

 

 

Колегата ни Людмил Кърджилов, в понеделник също е имал този проблем. Вижда пред съда магазин за дамски дрехи и си взима под наем дълга пола, което не се забранява от заповедта.

 

 

„Аз минах през цялата улица, пред входа на Софийския районен съд с полата, нямах никакъв проблем, охраната ме пусна”, разказва Людмил Кърджилов.

 

 

Днес повторихме експеримента и наистина охраната не пусна колегата ни с 7/8 панталон, но с полата нямаше проблем. Ето какво разказа продавачката в магазина за дамски дрехи.

 

 

Учуди ли се, като мъж реши да си купи пола?

 

 

Не, защото не се случва за първи път. Трима са влизали с пола, за да влязат в съда.

 

 

Съдия Георги Ушев разказва, че ежедневно слиза до входа на съда, за да убеждава съдебната охрана да допусне хората за неговите дела.

 

 

„Наистина доста дела започнаха да се отлагат по тези причини, не би трябвало да се възпрепятства провеждането на съдебни заседания. При спирането на хора пред съдебната сграда и лишаване на възможността те да участват в процеса, тъй като има хора, които идват от провинцията, не можем да ги връщаме да се обличат неприлично, да ги караме да си купуват поли”, каза Георги Ушев.