Дарик създава „Градина на бъдещето” на Гребната в Пловдив
Дарик създава „Градина на бъдещето” на Гребната в Пловдив / снимка: Dariknews.bg, архив
Дарик създава „Градина на бъдещето” на Гребната в Пловдив
58716
Дарик създава „Градина на бъдещето” на Гребната в Пловдив
  • Дарик създава „Градина на бъдещето” на Гребната в Пловдив

15 бързорастящи екзотични дървета от рода Paulownia бяха засадени днес точно в 15 часа край северната алея на Гребната база в Пловдив. С това бе поставено началото на създаването на „Градина на бъдещето”. Официално за пловдивчани тя бе открита от кмета на район „Западен” Десислава Желязкова, която засади и първото дърво. Останалите фиданки бяха поставени от екипа на Дарик радио, начело с главния редактор Лалка Златанова, представители от община Пловдив и ученици от 9к глас на ЕГ „Пловдив”.

Мястото край северната алея на Гребната база е избрано от специалистите в ОП „Градини и паркове”. Районът ще бъде облагороден с още пейки, кошчета за боклук и цветни лехи, разказа пред Дарик кметът на „Западен” Десислава Желязкова.

Фиданките са с височина над 2 метра и са подбрани от Виктор Попов, собственик на „Бастет Плантс”, който отглежда няколко плантации с „дървото-чудо” в България.

На церемонията присъстваха и шефовете на ОП „Градини и паркове” и ОП „Чистота” Стоян Алексиев и Иван Стоянов, както и представител на отдел „Екология” които също засадиха по дърво.

Родината на „Пауловния” е Китай, но дървото е било известно на японците още от древни времена. Само за една година височината на „дървото-чудо” достига 3 м., а за няколко години може да се извиси до 20м. То тръгва да расте отново, дори след като бъде отсечено. Може да се използва в дървообработващата промишленост, при производство на козметични продукти, и като декоративен вид, тъй като цъфти в бледолилави, изключително красиви цветове.

Дърветата ще се развиват на площ над 100 кв.м и ще бъдат разположени около чешмата на северната алея на Гребния канал, където вече е обособено и място за отдих за всички, които спортуват или са на разходка.

Идеята е „Градината на бъдещето” да носи и символиката, която може да напомня на всеки от нас, че след трудни моменти, трябва да намираме сили да се изправим бързо и да погледнем отново отвисоко с достойнство и оптимизъм.

Създаването на градината е част от инициативите , свързани с 15-годишнината на пловдивския екип на Българското Национално Дарик радио. Дарик Пловдив благодари за изключителното съдействие на „Бастет плантс” и ОП „Градини и паркове”!