Дарик стана кръстник на царски орел
Дарик стана кръстник на царски орел / снимка: Уикипедия
Дарик стана кръстник на царски орел
20908
Дарик стана кръстник на царски орел
  • Дарик стана кръстник на царски орел

Дарик радио стана кръстник на царски орел. Той е на 60 дни и вече носи името Дарик. Днес в село Васково, Свиленградско, бяха поставени специални предаватели на общо четири орлета.

Тяхната цел е да проследят живота на орлите - къде ходят, с какви трудности се срещат и най-важното каква е причината за изчезването на този вид птици. Събитието се организира от Българското дружество за защита на птиците и е част от програмата „Опазване на царския орел и ловния сокол в България".

Повече за царския орел и целта на тези предаватели обясни Светослав Спасов - ръководител на проекта:

Царският орел е един от най-застрашените видове птици в световен мащаб. България е една от малкото страни, в които все още има гнездящи двойки от този вид. Българското дружество за защита на птиците повече от 10 години се опитва да запази това, което е останало и да увеличи популацията. Това, което днес се случи, е поставяне на сателитен предавател на общо четири орела. В него има специален GPS-система, която определя общото местоположение на орела. Причината да поставим тези предаватели е, че през последните годни от Българското дружество за защита на птиците полагаме много усилия за опазването на гнездата и за успешното излитане на малкото от тях. Но след това в продължение на повече от пет години ние не знаем какво се случва с тези малки и много от тях не се връщат никога там, където са се излюпили. С поставянето на тези предаватели ще можем да разберем къде ходят, къде се събират, от какви неща зависят, какви трудности срещат по пътя си и какви са най-големите заплахи за тяхното оцеляване. Доказано е, че голяма част от едрите грабливи птици, в това чисто и царският орел, загиват през втората година от живота си. С проследяването им ще положим усилия да премахнем трудностите по пътя им. Този тип предаватели беше тестван миналата година от нас и имаме изключително полезни данни. Птицата, на която беше поставен миналата година, прекара зимата в Израел, в Ивицата Газа и тази пролет се върна в България. Скита из доста широк район в страната. Отиде на север до Украйна и Беларус, което е неочаквано за този вид. Ние никога не бихме предположили, че изминават такива големи разстояния и посещават тези места. Всъщност този успешен опит ни позволи да добием увереност и в рамките на този проект да поставим още 14 сателита, които вече ще ни дадат достатъчен обем данни, които ще ни помогнат за тяхното опазване.

А как се поставя този предавател?

Предавателят се поставя на гърба на птицата. Той е изключително лек, не повече от 70 грама. Със специална тефлонова презрамка, която се поставя като раница. Поставя се по определен начин така, че да не пречи на птицата и да може да се развие нормално, да излети от гнездото и да има нормален живот. Това е първото мащабно поставяне на такива предаватели в страната. Тази година общо осем ще бъдат поставени, а догодина - още шест.

На каква възраст са четирите орлета, на които сте поставили такива предаватели?

Те са на 60 дни, като ще останат в гнездото още около 10-12 дни преди да излетят.

Има ли опасност от появата на майката по време на поставяне на този предавател?

Те са в такава възраст от живота си, че възрастните ги хранят най-често веднъж на ден и те не са в района на гнездото почти през целия ден. Идват да донесат храна на малките само сутрин или вечер. Възрастните в много от случаите дори не разбират, че някой е влизал в гнездото, тоест това не представлява безпокойство за птиците. Дори и да видят, че хора се качват в гнездото, това не им пречи по-късно да се върнат и да донесат в същия ден храна на малките. Имаме доброволци, които наблюдават гнездата през цялото време. По този начин имаме точни данни как реагират птиците преди и след нашата интервенция.

С поставянето на тези предаватели днес се е провело и едно кръщене. Разкажете ни за това.

Поканихме Дарик радио да бъде кръстник на едно от орлетата, така че да проследим неговия живот. Затова поканихме медията да избере име на едно от орлетата.

Името е Дарик. Как изглежда кръщелникът и съименник на Дарик, можете ли да го опишете.

То е мъжко, с тегло 3 кг. и 200 гр. Има размерите почти на възрастен орел, но все още не може да лети и като размаха крила е 2 метра. Като израсне напълно ще стане над 2 метра. Има изключително здрави нокти. Тези птици са доста силни, макар и още да не са израснали напълно, така че трябва доста опит за работа с тях, за да не бъдат наранени.