Данъците в София - валидни или не и кои?!
Данъците в София - валидни или не и кои?! / снимка: Sofia Photo Agency
Плащането на данъци не е сред любимите занимания на хората. В края на краищата обаче се издължаваме на държавата и местната власт. Но какво да правим, когато някой някъде и забъркал тотален хаос с размера на налозите и няма яснота колко и кога да започнем да плащаме. Такава е в момента ситуацията в София, след като градската прокуратура поиска онзи ден от административния съд да се отмени приетата от Столичния общински съвет обновена наредба за местните данъци и такси. Вчера стана ясно, че наредбата всъщност била върната в общинския съвет „за окомплектоване" по една информация, а по друга прокурорският протест срещу наредбата бил изтеглен. На мига кметът на София прати благодарствено писмо за разбирането. Въпросите какво следва оттук нататък, кой размер данъци е валиден, как различните политически сили в местния парламент коментират неразборията остават, въпреки привидното засега разрешаване на казуса?

Новите, увеличени данъци и такси в столицата бяха приети на две общински сесии – на 28 февруари и 6 март. Градските съветници, най-вече от мнозинството обаче се засягат, като се каже така. Според тях всъщност е имало една сесия с продължение от 28-ми втори на 6-ти трети на принципа „спиране на часовника". Това и до днес буди страсти и коментари дали съществува в правния мир. Заместник-кметът по финанси Минко Герджиков коментира, че няма основания за намесата на Темида: „Ние дасега с прокуратурата имаме едно много добро сътрудничество. Още повече, че няма основания за такава отмяна. Нашата наредба е гласувана съгласно закона до 29 февруари, а това, че е обнародвана по-късно не променя нещата, тъй като и държавния бюджет беше гласуван в края на декември, а беше обнародван през януари", е мнението му.

На въпрос възможна ли е отмяна само на частта за данъка за превозните средства, която беше коригирана на 6 март, заместник-кметът отвърна: „Считам също, че и там няма необходимост да се правят каквито и да е промени. Имало е там една точка, която не е била в съответствие със закона, но така или иначе ние сме го променили това нещо. Това, че сами сме си установили направената грешка не би трябвало да е причина за някакво наказание или промяна", каза Герджиков. За отново наближаващата дата за начало на плащанията на данъци и такси 31 март той подчерта: „До 31 март аз съм сигурен, че нещата ще бъдат изчистени. Никой няма интерес от това да ни затрудни при изпълнението на нашата амбициозна инвестиционна програма, пък тя не може да бъде реализирана в този обем, в който беше гласувана, ако нямаме възможност да съберем съответните данъци и такси".

Данаил Кирилов, председател на стопанската комисия в СОС и съветник от ГЕРБ, е категоричен, че ако съдът спре наредбата, софийското управление ще обжалва: „Да поискаме отмяна на спирането с частна жалба пред Върховния административен съд. Само ако съдът спре наредбата, само тогава ще се плащат стари данъци и то за времето, в което това определение за спиране е в сила", е мнението му.

Колегата на Кирилов от червената общинска група Христофор Христов е твърд в позицията си, че: „Пълен е хаосът, защото по закон, след като се обявят местните данъци и такси в продължение на годината, те не могат да се променят", а за отговорни посочи „общинската администрация, която не успя до последния момент да подготви наредбата. Тя трябваше да бъде приета, преди да гледаме бюджета. Също така и общинският съвет и неговото ръководство. По този начин се създават условия за бойкотиране на общинския бюджет. Протестирането на наредбата означава да не се съберат 40 млн. лв, тази сума ще пропусне общината, ако наредбата бъде отменена", каза съветникът от БСП.

Тъмносиният градски съветник от ДСБ Вили Лилков смята че „има основание да се отмени само частта за данъка на автомобилите. Въпросът за обнародването на наредбата е спорен юридически. Според мен решенията, които сме взели за всички останали данъци ще бъдат валидни, няма да бъде валиден само данъкът за автомобилите", е становището на съветника от ДСБ.