/ ayurvedasofia.bg
Първите месеци от всяка година са време за рестарт, детоксикация и грижа за себе си и любимите хора. Много от нас търсят как да се освободят от онези досадни няколко килца, които ни остават за спомен от новогодишните празници. Иска ни се да се отдалечим за миг от стреса и нещата, които ни натоварват. За целта всеки от нас си има “любима диета” или режим, по който сваля излишните килограми.

Дали обаче тя наистина ни помага да постигаме желаните резултати?

ayurvedasofia.bg


Преди да започнете да гадаете, ние ви препоръчаме апартхотел “Лъки Банско СПА & Релакс”, там може да намерите точно вашата аюрведа програма за отслабване. Иначе проблемите с диетите обикновено са два и се намират в противоположните крайности на скалата - при някои въпросът е има ли изобщо полза от спазването им, а отговорът обикновено е разочароващ. Понякога наблюдаваме т. нар. йо йо ефект, при който бързо си наваксваме изгубеното с много труд тегло, а друг път чисто и просто нищо не постигаме, колкото и да се опитваме.

Аюрведа
ayurvedasofia.bg

Има редица неща, които могат да са причина за подобна липса на ефикасност. Аюрведа е индийска наука за здравето, която може да ни покаже ключа към това да се почувстваме и да изглеждаме в най-добрата си форма. Специалистите, посветени в нея, могат да идентифицират корена на проблема и да съдействат за неговото разрешаване с изцяло природни средства и без да се нарушава нашият здравословен тонус. Защото има не малко случаи, в които лишенията дават своя резултат и това ни кара да се чувстваме доволни, но изхвърляйки мазнините и токсините, които не са ни нужни, има риск да загубим и ценни вещества като витамини и минерали, жизненонеобходими на нашия организъм, за да функционира добре. Още повече, че често срещано е и пристрастяването към отслабване, което може да се превърне в психическа зависимост и да доведе до прекалена загуба на тегло и дори хранителни разстройства. За да не се изложим на риск от отслабване на организма или прекомерно отслабване, е полезно, ако сме в ръцете на експерти, докато преследваме своята цел. Древното познание на аюрведа ни помага да отслабваме сигурно и балансирано.

Аюрведа
ayurvedasofia.bg

Едно от препятствията пред трайното отслабване се крие в концепциите за “вредна” и “полезна” храна, които властват в Западния свят. В последните десетилетия в тази част на земното кълбо се отрекохме от всяко ядене, което е мазно и периодично изключваме цели групи от храни от менюто си, като ги нарочваме за вредни. Аюрведа гледа на храната индивидуално и смята, че тя трябва да се определя от конституцията на човека, т.е. от съотношението на неговите доши, както аюрведа нарича жизнените енергии. За много хора обаче проблемът не се състои толкова в самия разбор на правилните храни, колкото в това да си наложат волята да изпълнят това, което трябва, като често това означава да променят не просто някои аспекти, но цялостния си начин на живот. При това няма как това да бъде кризисна или временна мярка, ако искаме резултати в дългосрочен план. В такъв случай най-подходящо е Аюрведа лечението в групов формат, където екипният дух, съпреживяването и създаването на приятелски взаимоотношения може да има допълнителен благоприятен ефект върху отслабването. В рамките на програмата за всеки един участник се изготвя индивидуален план на действие спрямо профила на неговата преобладаваща доша или група доши (така наречената в аюрведа конституция), както и от възрастта и оптимални (желани) килограми.

Аюрведа
ayurvedasofia.bg

Постигането на отслабване с методите на аюрведа може да отнеме между 6 и 18 седмици в зависимост от няколко фактора. От значение е индивидуалният тип конституция на пациента или съотношението на дошите му, също както и теглото, което има нужда да бъде свалено, а и от времето, за което то е било натрупано и се е задържало.

В апартхотел “Лъки Банско СПА & Релакс” можете да се запишете за своята аюрведа програма, за да тонизирате организма си, в унисон с вашите собствени нужди.