Чугунена мома два часа отказва да се мести
Чугунена мома два часа отказва да се мести / Радка Минчева, Dariknews.bg

Близо два часа продължиха усилията на представители на реставраторската фирма „Петров студио"-София да отместят чугунената фигура от Момина чешма в Разград. Целта на занятието бе момата да бъде реставрирана преди преместването й на новото място - на кръстовището между бул. „България" и ул. „Иван Вазов".

За изненада на работниците, ангажирани с отделянето на скулптурата, тя се оказа не само залепена с цимент за каменната си основа, но и закрепена със стоманена шпилка с обиколка около 20 мм. Първоначално фигурата бе вдигната с кран в комплект с горната част от каменната основа, след поставянето на тротоара, продължи работата по отделянето й от камъка. Работниците използваха електрожен с диоди, но дори и така операцията се оказа бавна и трудна.

След около 2 часа и стотици събрали се наблюдатели, повечето с позиция дали и как да се измести момата и спомени за нея, фигурата бе отделена от каменния постамент. След това бе поставена полегнала върху фибран в микробус, с който ще пътува до реставраторското студио в столицата. Ръководител на екипа реставратори, който ще работи по възстановяването на позавехналата и пропукала се от времето мома е Петя Пенкова, която лично наблюдаваше дейността по отделянето на скулптурата от основата й.

Реставрацията ще продължи 60 работни дни, след което момата отново ще бъда поставена върху същите камъни, но на новото си място. Реставрацията на поставената преди 120 години в Разград статуя ще струва на общинската хазна около 9000 лв. - обясниха от местната управа.