Чудодейните икони се събраха в София
Чудодейните икони се събраха в София / снимка: Sofia Photo Agency

Трите чудодейни икони с лика на Богородица от Бачковския, Троянския и Рилския манастир вече са пред храм-паметника „Св. Александър Невски”. Молебен за здравето и благоденствието на българските деца и за изцелението на болните отслужи патриарх Максим. Молитвата е част от инициативата на вестник „Стандарт”, БТВ, Дарик радио и Светия синод, посветена на децата на България.

Повече от 1000 души са се събрали пред храм-паметника свети Александър Невски, за да се докоснат до трите икони. Още в 17.30 часа на площада пред храма се събраха владици от Светия синод, за да посрещнат с песнопения реликвите.

Трите чудодейни икони напуснаха своята обител около обяд с бронирани коли и полицейски кордони, като бяха транспортирани под изключителни мерки за сигурност. Всички желаещи да се докоснат до светините ще могат да го направят до полунощ на 6 юли. Ако пред храма има все още хора, които желаят да се помолят, реликвите могат да останат и по-дълго.

Вратите на храм-паметника ще бъдат отворени денонощно. Да се помолят за здравето на българските деца бяха дошли министрите Емилия Масларова, Николай Василев, Даниел Вълчев, Меглена Плугчиева, Меглена Тачева и Петър Мутафчиев.

На площада има служители на реда, които следят за сигурността. Това е вторият път в историята на трите чудодейни икони, в който те напускат своите манастири. За първи път това стана миналата година когато хиляди хора се събраха, за да се помолят за освобождаването на българските медицински сестри в Либия.