Чобанов за Ларгото: Посоката е вярна, дяволът е в детайлите
Чобанов за Ларгото: Посоката е вярна, дяволът е в детайлите / снимка: БГНЕС
Чобанов за Ларгото: Посоката е вярна, дяволът е в детайлите
82394
Чобанов за Ларгото: Посоката е вярна, дяволът е в детайлите
  • Чобанов за Ларгото: Посоката е вярна, дяволът е в детайлите

Заместник-кметът по културата на София Тодор Чобанов заяви, че посоката, в която се работи на софийското Ларго, е вярна.

Предстои среща на експертната работна група от архитекти, реставратори и археолози, на която да се разгледа, това което е свършено до момента, и да се направят предложения към Столичната община и към Министерството на културата дали са необходими корекции, в коя част и какво не стои добре.

Във връзка със спряната реставрация на Ларгото Чобанов сподели, че се надява вече начертаните посоките да бъдат уважени. „Тук не говорим за това, че посоката е сгрешена. Посоката е вярна, дяволът е в детайлите - тези фуги, които маркират старото от новото; дебатът, който не е приключил, за външния вид на надзидите. Всички тези въпроси ще намерят добро експертно решение. Такива надзиди има навсякъде по света и те се правят по конкретни технологии и начин", коментира Чобанов.

Задачата на столичната община е да се свърши качествено работата и да защитя местните интереси, допълни Чобанов. „След няколко месеца, като ни връчат обекта, искаме да водим туристите със спокойно сърце, да видят нещо добре направено, качествено. Това ще бъде топ обект на туризма в София", каза той.

Музеят за история на София вече има над 35 000 посетители, като над 60% от тях са българи.