„Четири лапи” кастрира бездомни и домашни животни в Белица
„Четири лапи” кастрира бездомни и домашни животни в Белица / netinfo

Едноседмичен проект за кастриране, ваксиниране и обезпаразитяване на кучета и котки започват „Четири лапи“ от понеделник в Белица. Целта е ограничаване на популацията от бездомни животни. За да се постигне максимален ефект, от фондацията предлагат безплатно обработване и на домашните животни в града. От миналата седмица член на фондацията е в Белица, за да информира местната общественост за проекта и да записва желаещите да кастрират своите домашни любимци.

“От години поддържаме добри отношения с общината и сме познати в града, най-вече заради Парка за танцуващи мечки. Изненадващо дори и за нас, обаче, има огромен интерес от страна на беличани към проекта – само за три дни имаме над 60 домашни животни записани за кастрация. Това се дължи както на доброто име на фондацията тук, така и на факта, че кастрираните кучета се освобождават от данък. Учудени сме също и колко информирани за ползите от операцията са хората тук,” твърди д-р Марина Иванова, ръководител на проекта. “Очакваме да покрием почти цялата популация от бездомни кучета в града и по-голямата част от домашните любимци. Всички животни ще бъдат обезпаразитени и ваксинирани против бяс, а тези на възраст над 3 месеца ще бъдат и кастрирани. След това домашните кучета ще бъдат маркирани с татуировка, а бездомните – и с ушна марка. Предвижданията са ни, че над 100 животни ще минат през клиниката ни за седмица.”

Екипът на „Четири лапи“ ще се състои от двама ветеринарни лекари, ловец и клиничен работник. Помощ ще оказва и персонала на Парка за танцуващи мечки. Животните ще бъдат обработвани в уникална мобилна клиника, докарана специално за проектите на „Четири лапи“ у нас от клона на фондацията в Швейцария. Клиниката разполага с всички необходими уреди, така че операциите да могат да бъдат извършвани и при полеви условия. Транспортирането на кучетата и котките пък ще се извършва с мечешката линейка на „Четири лапи“, която наскоро беше открадната и намерена светкавично благодарение на съдействието на медии и граждани.

“Сътрудничеството ни с общината няма да се ограничи само с обработването на домашните и бездомни животни. Ще помогнем и за изработването на регистър на всички кучета в Белица, каквото е и изискването на Закона за защита на животните. Освен това сме готови да обучим и местите ветеринарни лекари, които да могат да продължат да кастрират и след като приключи проекта ни,” добавя д-р Иванова.