„Четецът” вече и на книга на българския пазар
„Четецът” вече и на книга на българския пазар / netinfo

След успеха на филма „Четецът” у нас, на българския пазар се появява и едноименната книга на немския професор Бернхард Шлинк. Именно това е историята, направила световноизвестен своя автор.

Случайната среща между любознателен професорски син и красивата кондукторка Хана, чиято разлика е цели две десетилетия, се превръща в страстна сексуална връзка. Еротичното взаимно завладяване, което се случва напук на всички обстоятелства, си има своята странност.

Четенето на глас се превръща в част от любовната игра, задължителна увертюра, която неизменно предхожда физическото сбъдване на любовните копнежи на прилежния гимназист, за чийто таен живот никой не подозира. След внезапната раздяла главният герой остава с болезнена празнота на мястото на отнетото истинско щастие.

На него обаче му е съдено отново да срещне жената, преобърнала живота му. Привлекателната кондукторка Хана по време на Втората световна война е служила в СС и дори е била надзирател в лагер на смъртта. Тя получава тежка присъда пред очите на присъстващия в съдебната зала студент по право, който отказва да повярва, че любимата му е отговорна за гибелта на невинни хора. Четенето на глас за Хана продължава независимо от болката, ужаса от вината и кошмара на неизречената тайна, която само двамата знаят.

Трагизмът на тази болезнена и шокираща история е в човешките измерения на усещането за лично и съдбовно определено. Обстоятелствата на историческото време задават страшни въпроси за участниците в тази драма и за всички въвлечени в европейските сюжети, в които проблемът за вината продължава да тежи. Метафората за четенето, за проглеждането и за любовта въпреки всичко, изящно се преплитат в тази трогваща и катарзисна творба.