Чехите почитат паметта на Вацлав Хавел
Чехите почитат паметта на Вацлав Хавел / снимка: Reuters, архив

Чехите се подписват в съболезнователни книги, отдавайки почит на бившия си президент Вацлав Хавел, който бе начело на мирната революция, свалила през 1989 година комунистически режим, предаде Асошиейтед прес.

Президентът Вацлав Клаус, председателката на парламента Мирослава Немцова и архиепископът на Прага Доминик Дука първи се подписаха днес в съболезнователната книга, отворена в Пражкия замък.

Президентът Вацлав Клаус вероятно ще се срещне с вдовицата на Хавел, за да обсъди с нея подробности за държавното погребение, което се очаква да е в петък. Ковчегът с тялото на Хавел ще бъде изложен днес за поклонение в центъра на Прага, в бившата църква "Света Ана", превърната от Хавел в център за конференции и творчески прояви.

Чешкият печат отдава единодушно почит на бившия президент Вацлав Хавел, определяйки го като "най-важният чех от втората половина на 20-ти век" и "човек, спечелил големи битки", предаде Франс прес.

Макар и занимаващ се с политика, Хавел си остана повече писател и мислител, отколкото политик, пише вестник "Лидове Новини". Подобно на останалите вестници и той публикува на първа страница портрет в черна рамка на човека, което бе чешки държавен глава от 1989 до 2003 г., и посвещава повечето от страниците си на него.

Вацлав Хавел повече няма да провокира чехите с "неудобните" си въпроси, което би трябвало още повече да ни кара да мислим за него и да го препрочитаме, отбелязва всекидневникът.

Вестник "Днес" припомня, че бившият драматург и дисидент антикомунист бе привърженик на "аполитичната политика", което значи "обществен живот без партиен дух, интриги и нечистоплътност".

Хавел дари личната си премия в полза не само на страната, но и на цяла посткомунистическа Европа, пише икономическият всекидневник "Хосподарски новини". Сега ние трябва да водим борба за победа на истината и любовта, изтъква вестникът, припомняйки прочутото му изказване от ноември 1989 г.: "Любовта и истината трябва да възтържествуват над омразата и лъжата".

Хавел промени нацията, заявява популярният всекидневник "Блеск". Той извоюва свободата ни - най-ценния дар, който сме получавали, отбелязва вестникът и добавя: "Цяла епоха от чешката история ще бъде белязана завинаги от отпечатъка на неговата личност".

На последна страница тези издания публикуват известната черно-бяла снимка на Хавел на брега на морето в Кабо Верде, Португалия, през 1990 г., на която той върви към хоризонта с гръб към обектива, а зад него личат следите от стъпките му в пясъка.

Вацлав Хавел почина в неделя на 75-годишна възраст.