Частица от Светия Кръст Господен пристига в Пловдив
Частица от Светия Кръст Господен пристига в Пловдив / netinfo

Частица от Светия Кръст Господен ще пристигне в Пловдив тази вечер. Реликвата пристига в града под тепетата в навечерието на храмовия празник на митрополитската катедрала “Света великомъченица Марина”. Светинята пристига от скита "Св. Николай" на манастира Кутлумуш в Света Гора. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще посрещне реликвата от Атон в 18:00 ч. на площад „Централен”.

С литийно шествие по главната улица тя ще бъде пренесена до храма “Света Марина”. Там Пловдивския митрополит Николай, Плевенския митрополит Игнатий и Великотърновския митрополит Григорий в съслужение с архимандрит Антоний, протосингел на Пловдивска митрополия и архимандрит Висарион, игумен на манасатира «Света Троица» в Кръстова гора и духовници от Пловдив ще отслужат празнична литургия. Архиерейска света литургия по случай храмовия празник на «Света Марина» ще започне в 9 ч. на 17 юли.

Частицата от Кръста Господен ще бъде донесена от игумена на манастира Кутлумуш в Света архимандрит Кирил в специално ковчеже. Тя ще бъде поставена под купола на храма «Света великомъченица Марина». Вярващите християни ще могат денонощно до сряда да се докоснат до светинята.

Други новини от Пловдив