Българският патриарх ще „умие нозете“ на 12 деца
Българският патриарх ще „умие нозете“ на 12 деца / БГНЕС архив

С благословението на патриарх Неофит днес на Велики четвъртък в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ след Василиевата Света литургия около 11.30 ч. ще се извърши богослужебното последование „Умиване на нозете на апостолите“, на което ще бъдат „умити нозете“ на 12 деца от Първо помощно училище „Проф. Георги Ангушев“ в София.

По древна църковна традиция на Велики четвъртък се извършва последованието „Умиване на нозете“, което възпоменава евангелското събитие - извършеното от Господ Исус Христос за умиване на нозете на Светите апостоли на Тайната вечеря, посочват от Светия синод на БПЦ.

Умиването на нозете е нещо обичайно за Близкия Изток заради климата и начина на обличане. То се смята и за „знак за уважение от страна на домакина към госта“.

Чрез този акт Господ Исус Христос напомня на апостолите и на всички християни да подражават на своя Господ и по неговия пример да бъдат смирени, кротки и търпеливи. Да бъдат винаги в помощ на другите, а не да се изтъкват и да мислят, че трябва хората да им служат.

„Напомня се на всички, че трябва да бъдат добрият Христов пример сред хората“, отбелязват от Светия синод.