Българският национален празник бе отбелязан в Брюксел и Люксембург
Българският национален празник бе отбелязан в Брюксел и Люксембург / netinfo

Националният празник на България - 3 март, бе отбелязан в Брюксел и Люксембург.

Гости на приема, даден от постоянния представител на България към Европейския съюз Бойко Коцев бяха европейският комисар Меглена Кунева, председателят на Групата на либералите и демократите в Европейския парламент Греъм Уотсън, директори на дирекции в Европейската комисия, служители в Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз, европейски дипломати, чужди и български журналисти.

Пред залата, в която се състоя приемът, служители в постоянното представителство на страната ни към Европейския съюз раздаваха на гостите мартенички.

Прием по случай 3 март даде и извънредният и пълномощен посланик на Република България в Кралство Белгия Христо Георгиев.

В Люксембург, където България няма посолство, националният ни празник бе отбелязан в Съда на европейските общности, а домакин на проявата бе българският съдия в Съда Александър Арабаджиев.

По негова инициатива в централното фоайе на сградата на съда бе открита изложба "Пейзажи и мигове от България" на българския фотограф Димитър Ерменков. Рецитал изнесе известният български музикант Теодосий Спасов.

На приема бяха председателят на Съда на Европейските общности Василиос Скурис, съдии от Съда, от Първоинстанционния съд на Европейския съюз, служители в европейски съдебни институции, почетният консул на България в Люксембург.