Българският Лувър ще носи името „Квадрат 500
Българският Лувър ще носи името „Квадрат 500 / netinfo

Комисия, назначена със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов, предлага новото име на Националния музеен комплекс да бъде Национална галерия "Квадрат 500", съобщават от министерството.

Комисията се е запознала с всички постъпили предложения за име на Националния музеен комплекс - София. Членовете на комисията са обсъдили постъпили 190 писма с
общо 230 предложения. Комисията е взела под внимание, че комплексът обединява фондовете на два държавни културни института с национално значение и името трябва да отговаря на съдържанието на колекциите. Предложеното от комисията наименование съчетава традиции, приемственост и съвременно звучене, което е лесно разпознаваемо и знаково. Новото наименование отразява териториалния и тематичен обхват на
държавния културен институт, в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство, посочват от културното министерство.

Проектът "Националeн музеен комплекс" е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и ще събере тази пролет под един покрив колекциите на Националната художествена галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Музейният комплекс в центъра на София в кв. "500" включва зали за постоянни и гостуващи експозиции, реставрационни ателиета, административни офиси, модерни хранилища за съхранение на художествени произведения, както и разнообразие от обществени пространства. Общата разгъната площ на новия музеен комплекс, който е определен като водещ музей на визуалните изкуства у нас, е 24 хил. кв. м. Комплексът е разположен около отворена скулптурна градина, където публиката, изкуствоведите и кураторите ще имат възможност за директно взаимодействие чрез специални събития, арт инсталации и други, посочват от министерството.