Българският Лувър готов до 10 месеца
Българският Лувър готов до 10 месеца / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Българският Лувър готов до 10 месеца
56927
Българският Лувър готов до 10 месеца
  • Българският Лувър готов до 10 месеца

След 10 месеца Българският Лувър ще бъде готов. В столицата официално започна изграждането на Националния музеен комплекс. Той ще се намира в бившите сгради на Техническия университет в близост до паметника на Васил Левски. Ще разполага с над 20 000 кв.м. разгърната площ и голям скулптурен парк.

Българският Лувър ще глътне повече от 27 милиона лева европари. В момента в Министерство на културата се събират предложения за име на музея. Стартът на изграждането му беше даден от министрите Вежди Рашидов и Лиляна Павлова. На церемонията присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова.

С огромни експозиционни площи, отделни зали за гостуващи изложби, модерни фондохранилища и реставрационни ателиета ще разполага новият музей. Какво точно ще има в него ще реши комисия, председателствана от Светлин Русев. Министърът на културата Вежди Рашидов каза: "Близо три години минаха от първия ден, когато решихме, че България има нужда и никога не е имала един голям национален музей. Тази идея съществува от 50 години. Изрових в едно чекмедже едни проекти на архитект Иван Николов. Те никога не са успели да се осъществят, защото нито един човек не е имал волята и възможността да намери средства. Тук ще се помещава паметта на българската държава. Това няма да бъде български музей, това ще е световен музей".

Освен Българският Лувър през 2013 година в София ще бъдат открити още три нови музея, похвали се столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя поясни: "Следващата година, до края на 2013-та, трябва да бъде завършен музеят за история на София в сградата на Софийска минерална баня. Трябва да бъде завършен първият етап от Ларгото - подземният музей, който вече всички виждаме. Ще бъде готов и подземният археологически музей под базиликата Света София. Мисля, че едва ли има друг период в историята на града, в който за четири години да са построени и да са открити шест музея. Това не е за кмета, което се прави. То е за хората - за софиянци, както и за гостите на града".

Символичен картонен ключ връчи Вежди Рашидов на строителя на обекта и си пожела, докато още е министър, да успее да открие поне една част от Националния музеен комплекс.

Българският Лувър готов до 10 месеца
netinfo