Български театрален успех на израелска сцена
Български театрален успех на израелска сцена / netinfo

Българският режисьор Митко Бозаков постигна истински успех в театър „Сифриа" в Тел Авив с модерен театрален прочит на пиесата на Луиджи Пирандело „Каквато ме пожелаеш". Спектакълът беше поставен за първи път на израелска сцена на 15 март 2008 г. и се превърна в откритието на сезона.

Пиесата на Пирандело третира темата за многоликата истина, която сме длъжни да приемем желаем или не. „Исках пиесата да звучи модерно, като вплета в нея абсурда и гротеската наред с виталност, напрежение и философия", сподели Бозаков.

Впечатлени от постиженията на режисьора, водещи театрални критици дадоха своята оценка за работата на екипа на Митко Бозаков, който твори заедно повече от 10 години:

„Театър „Сифриа" за пореден път доказва, че е най-интересният, неочакван и модерен театър в момента в Израел. Постановката на режисьора Митко Бозаков заявява това по най-категоричен начин със стилната и вълнуваща интерпретация на пиесата... Пирандело се занимава с темата за съмнението в истината, но постановката не оставя място за колебание у нас, че това е един категоричен театрален успех", пише в анализа си във вестник „Хаарец" водещият театрален критик Михаел Анделзалц и допълва: „Артистите на Бозаков са вълнуващи и завладяващи. Водени от вещата ръка на режисьора, те успяват да създадат един странен и страшен свят с усещане за мистичен фарс".

„Пореден успех на режисьора Митко Бозаков и неговия талантлив екип, които ни въвеждат в света на Пирандело по един нов и завладяващ начин", е коментарът на вестник „Йедиот Ахронот". Вестник „Форум" определи премиерата като „успешен модерен прочит на класиката и театрално откритие на сезона". Подобен е и коментарът на вестник „Сцена".
Български театрален успех на израелска сцена
netinfo

Пиесата на Пирандело е написана през 1930. Година по-късно актрисата Грета Гарбо се снима в американската продукция на MGM „Каквато ме пожелаеш" .

В момента режисьорът работи над мюзикъла „Човекът от Ламанча" – репетициите започват на 20 май в Националния театър „Абима" и комедията „Вечеря за глупаци" от Франсис Вебер.

От началото на сезона Митко Бозаков е поставил спектаклите „Двама на люлката" в театър „Сифриа" – постановка, която се играе с успех и в момента и „Храбрият войник Швейк" – със студентите си от „Бейт Цви".