Български полярници посрещат Нова година на ледения континент
Български полярници посрещат Нова година на ледения континент / netinfo
Български полярници посрещат Нова година на ледения континент
83385
Български полярници посрещат Нова година на ледения континент
  • Български полярници посрещат Нова година на ледения континент

14 български полярници ще посрещнат Нова година в българската база „Свети Климент Охридски" на остров Ливингстън в Антарктида. Те са част от 24-та българска антарктическа експедиция. Полярната група, която тръгна от България на 27 декември, заедно с ръководителя си проф. Христо Пимпирев ще посрещнат 2016 -та в най-южния град на планетата - Ушуая на осторв Огнена земя, като там ще се срещнат и с 10 българи, които вече се връщат от Южния полюс.

Поредна българска експедиция отпътува към остров Ливингстън (СНИМКИ)

На ледения континент българите изпращат старата и посрещат новата година два пъти - първо на връх Крумов камък в 19.00 часа местно време, когато в България е полунощ. Пет часа по-късно в базата посрещат новата година още веднъж, вече по антарктическото време, разказа пред Дарик ръководителят на полярните експедиции проф. Христо Пимпирев.

"Ще има 14 души българи, които ще посрещнат Нова година. Първо празнуваме българската Нова година в 19.00 часа местно време. Вземаме бутилки шампанско, качваме се на връх над базата и когато в България е полунощ отваряме шампанското", разказа Христо Пимпирев. След това полярниците ни празнуват антарктическата Нова година.

Носят светена вода на българската полярна база на Антарктида

Друга част от българската експедиция - групата, която тръгна към Антарктида на 27 декември и полярниците, които вече си тръгват от ледения континент към България заедно с проф. Пимпирев, ще посрещнат Новата година на остров Огнена земя.

24-тата българска антарктическа експедиция има и важни задачи. В нея са включени картографи и геодезисти, които с дрон и камера заснемат неизследвани досега, недостъпни за хората територии, както и геолози от Софийския университет, които ще изследват рудните минерализации в района на българската база, което ще даде информация за наличието на природните ресурси в недрата на ледения континент.