Българската Коледа събра над 2 млн. лева
Българската Коледа събра над 2 млн. лева / снимка: БГНЕС, архив
"Българската Коледа" събра над 2 млн. лева
60505
"Българската Коледа" събра над 2 млн. лева
  • "Българската Коледа" събра над 2 млн. лева

2 045 000 лева са средствата, набрани до момента от благотворителната инициатива "Българската Коледа". Това е най-голямата сума, която е събрана в кампанията от 2008-а година досега, обяви главният секретар на президента Екатерина Захариева. Тя уточни, че дарителските номера за обаждания и кратки съобщения ще бъдат активни до края на месеца, а по сметките на инициативата ще се приемат пари през цялата година.

1 070 000 лева от даренията са постъпили по банков път, а останалите 968 000 лева са набрани чрез SMS-и, допълни Захариева.

Към момента са постъпили 332 молби от родителите за техните деца, като над 76% от тях са за теца, нуждаещи се от рехабилитация.

58 от молбите се отнасят до деца, нуждаещи се от скъпоструващи медикаменти за лечение на хронични заболявания.

Постъпили са молби за подпомагане на университетските болници, както и на специализираните болници за рехабилитация.

"Закупуването на техниката ще започне след разглеждането на молбите на децата, защото основен приоритет на Българската Коледа е подпомагането на конкретните деца", подчерта Екатерина Захариева.

Организаторите на десетото юбилейно издание на "Българската Коледа" очакват до края на юни да бъде закупена и апаратурата за медицинските центрове.