България покори световния рекорд на Гинес за най-дълъг свински шиш
България покори световния рекорд на Гинес за най-дълъг свински шиш / Thinkstock/Getty Images
България покори световния рекорд на Гинес за най-дълъг свински шиш
74630
България покори световния рекорд на Гинес за най-дълъг свински шиш
  • България покори световния рекорд на Гинес за най-дълъг свински шиш

България покори световния рекорд на Гинес за най-дълъг свински шиш. Днес Николай Колев от Алфатар, заедно с доброволци от града, подготви най-дългия шиш в света от свинско месо.

След 18:00 ч. нотариус Румен Тодоров от Силистра и две независими комисии от Областна управа Силистра, както и община Алфатар, официално обявиха, че имаме световен рекорд на Гинес, разказа развълнуван самият Николай Колев.

Идеята се осъществи и в късния следобед бе изпечен 120-метров шиш, който да бие рекорда, поставен преди години в Япония - 107 метра. За целта бяха купени 305 килограма свинско месо и 1 тон дървени въглища.

Шишът ще бъде продаден, а парите ще отидат за благотворителност, обясниха пред Дарик организаторите.

„Фактите по шиша са следните - 120 кг лук, 305 кг месо, един тон дървени въглища и всичко това съпроводено с празнична програма. Шишът ще бъде продаден и парите ще отидат към кризисния център в Алфатар, към наша приятелка, която има нужда от рехабилитация и към семейство, пострадало от наводненията в Добрич", добави ентусиастът.

Колев заяви, че напук на политиците и старта на предизборната кампания иска да докаже, че една малка община в България може да подобри световния рекорд на Гинес:

„Тук масово хората са безработни и са навели глава, управниците са вдигнали ръце от хората. И затова малко напук на всички управляващи - местни и на национално ниво, екипът не е съставен от нито един професионален готвач или организатор. Екипът ни е съставен само от ученици, приятели и искаме да покажем, че само с добра организация и добър екип могат да се постигнат много неща. Абсурдът е, че управляващите притежават всички инструменти, с които държавата и общината ни да бъдат наред, а се получава точно обратното - взимат заплати, за да унищожат държавата и общината".