Българин бяга до Еверест и обратно
Българин бяга до Еверест и обратно / sxc.hu

„До Еверест и обратно", така се нарича поредното предизвикателство на казанлъшкия ултрамаратонец Ради Милев, което стартира тази сутрин в Казанлък.

65-годишният казанлъчанин цели поставянето на своеобразен рекорд, с който кандидатства за Книгата с рекордите на Гинес, като в продължение на 24 часа непрекъснато изкачва 120 стъпала в подножието на парк „Тюлбето" .

Метрите, които по този начин казанлъшкият ултрамаратонец ще навърти, са равни на разстоянието до Еверест и обратно, или 17 696 метра.

За целта Ради Милев трябва да направи приблизително около 1100 изкачвания на стълбите в рамките на 24 часа. Той ще спира само за да пие вода, да се подкрепи с картофено пюре или ако има нужда от медицинска помощ. Разликата във височината на терена, по който се катери в момента ултрамаратонецът, е 8 метра.

Медицински екип, съдия и видеокамера следят предизвикателството на Ради Милев.
Казанлъшки сайт излъчва на живо в интернет бягането му, което ще завърши на 2 ноември в 10 часа.

Инициативата на ултрамаратонецът се осъществява със съдействието на Община Казанлък и kazanlak.com и е посветена на Деня на народните будители.

Днешният опит за пореден рекорд на Ради Милев не е първият. В личната си спортна история той е поставил Световен рекорд за 6-дневно бягане в Унгария в своята възрастова група. За това време е пробягал 669,8974 километра. Бегачът ни има още рекорди за 12-часово, 24-часово 48-часово бягане.

Преди 6 години Ради Милев и неговата ученичка Мира Добрева изкачиха 1000 етажа в казанлъшки блок, след като направиха 66 поредни изкачвания на 15 етажната сграда.

Ултрамаратонецът е машинен инженер, с 50 научни публикации и 3 изобретения.

Още новини от Стара Загора