Фондация “Таратанци” е българският победител в Европейските награди за културно наследство „Европа Ностра 2021“. 

Наградите се присъждат на 24 значими проекта от 18 държави.

Победителите бяха избрани от независимо жури от цяла Европа, съставено от експерти в областта на наследството.

Победителите бяха обявени на онлайн събитие на живо, съорганизирано от Мария Габриел - европейски комисар за иновации, изследвания, култура, образование и младеж, и Херман Парцингер - изпълнителен президент на Европа Ностра.

„Наградите са посланици на красотата на наследството в Европа, независимо дали това са традициите и ноу-хау, спиращата дъха архитектура или начинът, по който наследството може да обединява общности и поколения“, заяви еврокомисарят Мария Габиел.

Тя сподели, че вярва, че успешното запазване на материалното и нематериално културно наследство зависи от ангажираността на хората зад него. „Затова с тези награди почитаме всички онези изключителни мъже и жени, професионалисти в областта на наследството, архитекти, учени и доброволци, които доближават общото ни наследство до нашите сърца. Визията им трябва да бъде аплодирана", категорична беше тя.

Носителят на Наградата на публиката ще бъде обявен по време на церемонията по връчване на Европейските награди за културно наследство, която ще се проведе през есента. По време на церемонията ще бъдат оповестени и големите победители, всеки от които ще получи парична награда от 10 000 евро.

Журито приветства иновативния подход на “Таратанци” с думите „Изследванията в основата на проекта показаха изненадващи връзки между танците и естествените форми в природата“.

Фондация „Таратанци”

От 2014 г. Фондация “Таратанци” се стреми да представя българския фолклор пред съвременната публика по нови начини - под формата на образователни работилници, изложби и авторски продукти като игри и самоучители за хора̀.

Чрез нестандартно представяне на българските народни танци с графични фигури от техните стъпки и образователни преживявания по сюжетите на народни приказки, фондацията ангажира нова публика в областта на нематериалното културно наследство на България.

Един от основните проекти на Фондация “Таратанци” - “Последвай стъпките към българския фолклор”, представя графични фигури от стъпките на 34 народни хора̀ от всичките шест етнографски области в България.

Традиционните български кръгли танци се превръщат в универсален графичен език, изобразявайки уникалните форми, които танцьорите правят чрез стъпките, си докато танцуват в кръг.

Многоцветните изображения са представени в изложби 17 пъти в България, а също и в Германия и Белгия. По време на изолацията през 2020 г., всички графики са представени виртуално чрез онлайн изложба. До момента изложбите имат повече от 10 000 посетители.