Буш e популярен колкото Ричард Никсън след аферата Уотъргейт
Буш e популярен колкото Ричард Никсън след аферата Уотъргейт / netinfo
Популярността на президента на САЩ Джордж Буш, който ще произнесе тази нощ годишната си реч "За състоянието на съюза", е спаднала до ниво, на което е бил рейтингът на бившия президент Ричард Никсън след аферата "Уотъргейт" през 1974 г. Това сочат проучвания на общественото мнение, цитирани от Франс прес.

Според проучванията президентът Буш поставя рекорд по непопулярност от идването си на власт през 2001 г. насам.

Анкета на телевизия Си Би Ес и в. "Ню Йорк таймс", направена в периода 18-21 януари и обхванала 1168 души, сочи, че едва 28 на сто от американците подкрепят своя президент, а 64 на сто не одобряват политиката му.

Според друго проучване на телевизия Ен Би Си и в. "Уолстрийт джърнъл", в което са участвали 1007 души в периода 17-20 януари, става ясно, че само 35% от американците са доволни от Буш. Що се отнася до политиката на президента в Ирак, 67% от запитаните не одобряват стратегията му там.

Проучване на телевизия Ей Би Си и в. "Вашингтон пост" сочи, че популярността на президента е едва 33%. 71 на сто от запитаните са на мнение, че страната върви в грешна посока. 51 на сто изразяват несъгласие с войната в Ирак, докато 17 на сто я одобряват. В проучването са участвали 1000 американци в периода 16-19 януари.

От 60 години насам само двама президенти на САЩ са имали толкова слаби позиции в момента на произнасянето на годишната си реч "За състоянието на съюза", отбелязва в. "Вашинтон пост". Това са Хари Труман по време на Корейската война през 1952 г. и Ричърд Никсън след аферата "Уотъргейт" през 1974 г., уточнява изданието. /БТА/