”Буревестниците” кацнаха в Граф Игнатиево
”Буревестниците” кацнаха в Граф Игнатиево / netinfo

Световноизвестната американска група за висш пилотаж ”Буревестниците” пристигна в авиобаза „Граф Игнатиево” край Пловдив за участие в безплатно въздушно шоу на 1-ви юли. Самолетите долетяха от Румъния и извършиха 45-минутен опознавателен полет на терена преди да кацнат. В страната ни гостува и джаз формацията на оркестъра на американските ВВС, който ще изпълни репертоара си безплатно за българската публика в Античния театър в Пловдив.

Пилотите от ”Буревестниците", сред които и две жени, имаха среща с деца от пловдивски социални домове. Демонстрационният екип гостува в чест на българо-американските дни на ВВС, с които двете държави ще отбележат 60-та годишнина от основаването на американските ВВС и 95-та годишнина от основаването на българските ВВС.

Групата за висш пилотаж е основана през 1953 година и демонстрира най-съвременните авиационни и летателни техники в различни държави по света. Шоуто на ”Буревестниците” представлява комбинация от демонстрации в група и поединично. Пилотите изпълняват над 40 наземни и въздушни маневри със самолети Ф16 в продължение на около час.