Бряст на 400 години расте край Павликени
Бряст на 400 години расте край Павликени / netinfo

Полски бряст в с. Недан, община Павликени, ще бъде предложен от Районната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ във Велико Търново да бъде обявен за защитено вековно дърво от Министерството на околната среда и водите, съобщиха на от екоинспекцията.

След проверка на експерти от РИОСВ е установено, че дървото, което се намира до кметството в центъра на селото, е в много добро състояние.

Брястът, който е на повече от 400 години, е висок 15 метра, а диаметърът на ствола му е два метра. Короната е симетрична и добре облистена, посочва БТА.

От екоинспекцията напомнят, че кметската управа и населението на Недан трябва да полагат системни грижи за бряста, след като той бъде вписан в Държавния регистър на защитени, вековни и забележителни дървета. Законът забранява дейности, водещи до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологическото състояние на дървета, обявени за защитени, уточняват от РИОСВ-Велико Търново.

На територията на екоинспекцията, която контролира състоянието на околната среда в областите Велико Търново и Габрово, защитените вековни дървета са 125.