Боянската църква е най-посещаваният филиал на НИМ
Боянската църква е най-посещаваният филиал на НИМ / Sofia Photo Agency

Близо 270 хиляди са посетителите на Националния исторически музей през 2014 година, съобщават от музея. Близо 3/4 от тези общо 269 395 посетители са си купили билет, за да видят уникалните колекции, изложени в Националния исторически музей, както и за да посетят неговите филиали. За цялата 2014 година в дните с обявен свободен вход в НИМ и в неговите филиали са посрещнали над 70 000 ценители на българската история и уникално културно-историческо наследство.

Най-посещаваният филиал на НИМ е Боянската църква - през 2014 година тя е била посетена общо от 46 896 души. От музея отчитат, че чужденците проявяват значително по-голям интерес към Боянската църква, в сравнение с този на нашите сънародници - посетителите от чужбина през 2014 година са били два пъти повече от броя на българите, запознали се отблизо с този великолепен наш средновековен паметник, намиращ се под закрилата на ЮНЕСКО.

От Националния исторически музей същевременно посочват като положителна тенденция и все по-засилващия се интерес и любопитство към експонатите в НИМ особено сред учениците и студентите.