Богата програма за Деня на София
Богата програма за Деня на София / netinfo

Повече от 50 културни събития са включени в програмата на Столична община за отбелязването на Деня на София – 17 септември. Проявите ще продължат до 22 септември. Те са безплатни за софиянци и гости на столицата.

Най-интересно ще бъде на 17 септември – именно тогава София отбелязва своя празник. Културната програма ще започне в 11 часа с концерт по случай 250-та годишнина от рождението на Моцарт в Съюза на българските композитори. Панаир на куклите ще има в Кукления театър. Пред Народния театър от 17:30 ще е концертът на Софийския духов оркестър. В 21 часа, на същото място, започват прожекциите в рамките на четвъртия филмов фестивал „Херберт фон Караян”. По-рано през деня в галерия „Академия” на Националната художествена академия ще бъде открита изложбата „Непознатата София”. Ето какво казва за нея заместник-кметът на София по култура и образование Йорданка Фъндъкова.

„Това са 70 постера, които са направени по най-голямата частна колекция на картички от стара София. Те показват развитието на столицата ни до 1944 година. Дано да не вали по време на откриването, защото идеята е част от тези постери да бъдат закачени на оградата на Художествената академия, за да могат и минувачите да ги видят.”

Кулминацията на тържествата ще е в Народния театър „Иван Вазов”. Там в 18:30 започва празничният концерт, по време на който ще бъдат връчени наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Самият концерт ще бъде доста раздвижен, обяснява Фандъкова. Постановката е на Съни Сънински и предполага едно по-различно представяне на столицата. „Всичко ще бъде направено с лек хумор, с представяне на проблемите в София, не само в културната сфера. Надявам се, да се хареса на столичани” – споделя заместник-кметът на София по култура и образование.

Цялата програма на Столична община за отбелязването на Деня на София е качена на сайта на общината, който е sofia.bg.