Близо 5000 души страдат от множествена склероза
Близо 5000 души страдат от множествена склероза / netinfo
Близо 5000 души страдат от множествена склероза
69449
Близо 5000 души страдат от множествена склероза
  • Близо 5000 души страдат от множествена склероза

Близо 5000 души към момента страдат от множествена склероза, а заболяването обхваща предимно хора на възраст между 20 и 40 години.

За съжаление, освен тях, заболяването със „100 лица", както наричат множествената склероза, все по-често засяга и деца.

Множествената склероза не променя продължителността на живота на болните от нея. Тя обаче може да повлияе сериозно върху неговото качество, разказва председателят на Асоциацията на хората с множествена склероза Десислава Раянова.

„Обикновено диагнозата се поставя в най-активната работоспособна възраст на един човек. Имам статистика, че за миналата година в страната са регистрирани 200 нови случая на множествена склероза. Обикновено са по 80 годишно, но през 2013-та са 200, което говори за увеличаване на заболеваемостта", обясни Раянова.

За момента лечение на множествена склероза няма. Развитието на болестта обаче може да бъде забавено с рехабилитация. Комбинацията от подходящото лечение и рехабилитация дава възможност на пациентите да се отдалечат от ползването на инвалидна количка.

„Рехабилитацията е много важна част от нашето лечение. Особено, когато се правят така наречените пристъпи, е много важно след като си провел лечение, за да овладееш пристъпа, веднага да минеш на рехабилитация. Понякога има и по 3 пристъпа в годината, което значи, че са нужни 3 рехабилитации. При нас се засягат движението на краката, на ръцете и равновесието. Асоциацията я създадохме само пациенти с множествена склероза през април 2013-та година. Целта ни е да съберем пари за обновяване на уредите и апаратите за рехабилитация в столичната болница „Св. Наум". Ако успеем, ще бъдем много щастливи, защото по-голямата част от пациентите в София се лекуват именно в тази болница, известна и като „Четвърти километър", каза още Раянова.

В момента в болница „Св. Наум" се лекуват 20 малки пациенти с множествена склероза, като всяка година поне 3 дечица научават, че са диагностицирани със заболяването.
Мотивирани от желанието на пациентите за по-добър живот, Райфайзенбанк откликнаха с благотворителната си инициатива "Избери, за да помогнеш." Целта на проекта, който се осъществява с медийното партньорство на Дарик, е да бъдат събрани достатъчно средства за създаването на така необходимия рехабилитационен център, който ще помогне за осигуряване на възможности за активен живот на хората, станали жертва на заболяването.

„При демографските характеристики на страната, хората с множествена склероза , благодарение на достъпа до скъпоструващо лечение и рехабилитацията, остават много дълго на пазара на труда и са абсолютно работоспособни като всички останали. Ние си плащаме данъците, осигуровките, пазаруваме в магазините и по този начин ние също допринасяме за развитието на обществото", добави Раянова.

Нека протегнем ръка. С SMS с текст DMS MS на кратък номер 17 777. За абонати по договор, цената на 1 sms е 1 лв., а за потребители на предплатени услуги - 1,20 лв. с ДДС.

Избери, за да помогнеш!