Близо 400 мюсюлмани от България са на поклонението в Мека
Близо 400 мюсюлмани от България са на поклонението в Мека / снимка: БГНЕС

Близо 400 мюсюлмани от България са на поклонението в Мека, съобщи за БТА заместник главния мюфтия Ведат Ахмед. Вероятно заради икономическата криза и новия грипен вирус тази година желаещите да станат хаджии са значително по-малко, коментира Ахмед.

В свещения град Мека ще посрещнат предстоящия в петък Курбан байрам 389 мюсюлмани от България, като от кралската квота са се възползвали 50 души, уточни той. Заместник главният мюфтия съобщи, че миналата година хаджии са станали близо 700 мюсюлмани, като 70 от тях са били от квота на краля на Саудитска Арабия. Всяка година крал Абдула отпуска безплатна квота за хаджии, като средствата покриват транспортните и другите разходи по време на едномесечния престой, уточни Ведат Ахмед.

У нас големият мюсюлмански празник Курбан байрам ще започне с молитва в повече от 1100 джамии в страната, съобщи още заместник-главният мюфтия на България. В София ритуалът е от 8.13 ч., а в останалите райони на страната няколко минути по-рано, в зависимост от отдалечеността им от столицата, уточни той. Символиката на празника е свързана с покаянието, помирението и опрощението.

Курбан байрамът се предшества от деня Арафе. В днешния ден Арафе мюсюлманите трябва да постят и в същото време да се подготвят за посрещането на гости за празника. Традиционно на Арафе на близки, съседи, познати и непознати се раздават мекици или колачи, както и сладки, обикновено домашно приготвена халва.Трябва да се раздаде на три или поне седем семейства. В исляма двете числа са свещени, освен това седмицата е символ на безкрайността, затова се счита, че ако се почерпят седем семейства, значи са почерпени безкрайно много хора. Днес мюсюлманите трябва да почета и паметта на починалите си близки.