Близо 2 млн. души са хипертониците в България
Близо 2 млн. души са хипертониците в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Близо 2 млн. души са хипертониците в България
41574
Близо 2 млн. души са хипертониците в България
  • Близо 2 млн. души са хипертониците в България

Близо 2 млн. души са хипертоници в България. Страната ни се нарежда и на едно от първите места в Европа по мозъчен инсулт при мъжете, както и при тютюнопушене сред момчета до 15-годишна възраст. Това съобщи проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония. Във връзка със Световния ден за борба с болестта -  17 май, се организира кампания за проследяване на състоянието на пациенти с риск от завишаване на кръвното налягане, която ще продължи до края на юни.

Данните на Международното дружество по хипертония сочат, че 7,6 милиона са преждевременните смъртни случаи вследствие на хипертония. 54% са засегнатите от инсулт пациенти, а почти половината от хората по света прекарват исхемични сърдечно-съдови заболявания. България се нарежда на челни места в статистическите проучвания за честота на мозъчен инсулт и сърдечно-съдови заболявания.

Страните, които се сблъскват с подобни проблеми най-често са онези, които имат нисък стандарт на живот, обясни проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония. „Показателите ни са в една и съща плоскост с всички източноевропейски страни – Литва, Латвия, Русия. Това е комплексен проблем не само на лекарите, а на цялата система, на цялото общество”, обясни тя.

Торбова подчерта, че един от основните проблеми е липсата на информираност сред населението. Във връзка със Световния ден на хипертонията, 17 май, се организира кампания за проследяване на състоянието на пациенти с риск от хипертония. В рамките на шест месеца във виртуално училище ще бъде изнесена и информация за същността на заболяванията и рисковите фактори. Всички, които желаят да се включат в програмата, трябва да посетят личния си лекар. Пациентите с висок риск ще бъдат насочени към специалисти и ще получат по три безплатни прегледа, при които ще се изследват кръвното налягане и сърдечните функции на пациента.