Безпаричието и самотата са основните причини за самоубийство
Безпаричието и самотата са основните причини за самоубийство / снимка: sxc.hu
Безпаричието и самотата са основните причини за самоубийство
71783
Безпаричието и самотата са основните причини за самоубийство
  • Безпаричието и самотата са основните причини за самоубийство

„Има законодателен пропуск по отношение на хората, които се нуждаят от принудителна психиатрична помощ и настаняване в специализирани лечебни заведения".

Това заяви в интервю за Дарик психологът Иван Власев. По думите му хората с психотични разстройства не се възприемат като страдащи и нямат мотивация да постъпят за лечение в болница, като в повечето случаи трябва да бъдат заведени от своите близки.

„Това е и една от основните причини напоследък по улиците да виждаме все повече хора, които неправилно се определят от обществото като луди. Хората с невротични заболявания като тревожни разстройства и депресии все още се страхуват да потърсят помощ от психолог", отбеляза Власев.

„За някои е странно, страшно да потърсят квалифицирана психологична помощ, защото сред българите битува митът, че ако отидем на психолог, някой може да ни сметне за луди", каза пред Дарик психотерапевтът и клиничен психолог Гергана Кехайова.

Според нея много хора се притесняват, че търсейки квалифицирана помощ могат да бъдат записани в единния регистър като психичноболни и това ще им пречи да си търсят работа. Тя опроверга категорично това твърдение.

Според специалистите напоследък не се забелязва бум на самоубийствата, но тези случаи са характерни за началото на пролетта. Безпаричието и самотата са сред основните фактори за негативните емоции, които могат да бъдат причини за вземането на такова фатално решение.

За справяне с депресивните състояния трябва да се обръща повече внимание на почивката и срещите с близки, роднини и приятели.