Бавят лечението на дете, Фондът го върнал за допълнителни изследвания
Бавят лечението на дете, Фондът го върнал за допълнителни изследвания / sxc.hu
Бавят лечението на дете, Фондът го върнал за допълнителни изследвания
70221
Бавят лечението на дете, Фондът го върнал за допълнителни изследвания
  • Бавят лечението на дете, Фондът го върнал за допълнителни изследвания

Четиригодишно момче се нуждае от 50 хиляди лева за лечение в чужбина след като Фондът за лечение на деца не го одобри за лечение, а го върнал за допълнителни изследвания. Това разказа Боряна Стоименова, майка на Кирил, който страда от три заболявания, сред които епилепсия и хидроцефалия.

След като Фондът за лечение на деца разгледал заявлението на малчугана, го изпратил за изследвания в столичната болница "Св.Наум", в която детето вече е било лекувано, но неуспешно. Парадоксалното, според майката, е, че във въпросното лечебно заведение детето е било лекувано от проф. Венета Божинова, която е и външен експерт към Фонда. Тъй като именно външните експерти решават съдбата на децата, Стоименова смята, че връщането на детето отново в тази болница е начин за източване на средства от Здравната каса.

От своя страна директорът на Фонда д-р Ива Станкова увери, че никой от Фонда не се е противопоставил на лечението на деца. Причината била, че има дълбоко неразбиране от страна на родителите на процесите, на законодателството и на реда, по който нещата във Фонда се случват.

В продължение на година, в която малкият Кирил е бил преглеждан от различни лекари, никой не дава адекватен отговор на въпроса защо състоянието му се влошава, разказва майката Боряна Стоименова. Единственото, което се предприема, е увеличаване на дозата на предписаното на момчето лекарство. Фондът обаче вместо да го финансира за лечение, го връща за изследвания в същата болница, в която не са успели да установят нищо.

Няма да го заведа в тази болница, тъй като след като от една година те не могат да разберат каква е причината неговото състояние да се влошава, не виждам какво повече биха могли да направят. Всички ме убеждаваха, че нашето дете се спъва, а не припада и няма нужда от друго лекарство", обясни майката на Кирил.

Стоименова е категорична, че е недопустимо неизвестни външни експерти да преценяват какво ще се случи с детето:

Обясниха ми, че те имат външни медицински експерти, които преценяват къде ще бъде изпратено детето - дали ще бъде изпратено в чужбина, дали може да се лекува в България, те преценяват въпросната клиника. Което за мен е абсолютно безумно, тъй като някой Х решава съдбата на нашето дете, но ние не можем да знаем кой е този Х".

Според директора на Фонда д-р Ива Станкова обаче вината не е в поверената й институция:

Аз Ви уверявам, че ще убедя майката, че някъде бърка, защото няма нито един от работещите във фонда, който да направи така крачка, че да може да попречи на родителите. Те в стремежа си да направят всичко най-добро за децата си, пречат. Това, което категорично искам да заявя, е - нека да дойдат, вратата на Фонда е отворена".

Боряна Стоименова обаче е убедена, че в момента има нужда Фондът да се произнесе, независимо положително или отрицателно. Причината е, че докато момчето не е получило официален отказ от лечение, родителите не могат да си открият официална дарителска сметка. Те вече са се свързали с клиника във Франция и към момента набират нужните 50 хиляди лева чрез акции в социалните мрежи.