Бавно: Изговорен Свят
Бавно: Изговорен Свят / netinfo

Второто издание на пърформанса "Бавно: Изговорен Свят" (Slow: Spoken World), с участието на Стефан Иванов, група Блуба Лу и със специалното участие на Иван Ланджев и Иван Димитров, е на 4 февруари, петък, от 19 ч. в Театрална работилница Сфумато.

За първи път ще бъде представен и общият, но все още неозаглавен музикален проект на Стефан Иванов и Константин Кацарски.

През ноември миналата година Slow: Spoken World даде началото на нова поредица от събития, в които литература, музика, видеоарт, публика и участници се обединяват в неочаквано и интересно цяло.

Стефан Иванов и Блуба Лу заедно с Иван Ланджев и Иван Димитров ще смесят думи, музика и картини във впечатляващ интерактивен мултиарт пърформанс. Те ще изговарят и изчитат, показват и изиграват поезията си, сами и с помощта на публиката.

Паралелно, от началото до края на пърформънса, Блуба Лу ще създават в реално време минималистична чернобяла визия чрез няколко камери в залата и ембиънт музика, предвидена специално за конкретната театрална среда. Това ще стане чрез семпли и звукови отрязъци, които ще идват от разпръснати в залата микрофони.

Литературата ще е слята с публиката, музиката и визията. Текстът не само ще зазвучава, но и ще се показва, ще придобие плът и лице. Ще се приближи до зрителите.

Литературните образи ще слязат край публиката. И зрителите ще станат част от един поетичен свят, в който има живот на кредит, будна кома, спални, детски градини, кецове, дупки в асфалта, реформи, местопрестъпления, литературни монаси, последно сатори в Париж, студ, наличия, липси, Снежина Петрова, дъжд, чадър, Борхес, семейство, опиянение, приятелство, разочарование, подадена ръка и близост.

Стефан Иванов има стихосбирки "4 секунди лилаво", "Гинсбърг срещу Буковски в публиката" и "Списъци". Участвал е в сборниците "Антология на живите", "Секс off" и "Имена на любовта". Бил е част от писателската група "Бърза литература".

Блуба Лу (Димитър Паскалев и Константин Кацарски) са една от най-иновативните български формации на 21 век. Благодарение на реализираните до този момент албуми: Bluba Lu In Wonderland (2001), MOOGaMOOD (2002), Re:Verb (2004), World Melancholy (2007), Groove Euroope (2008) и Quadrotopia (2010), те не просто се нареждат в авангарда на българската музикална сцена като пионери, опитващи се да експлоатират в сценичните си изяви нетрадиционни подходи при поднасянето на музиката си, но и са сред основните "виновници" за съществуването на уникална съвременна българска музика.

Иван Ланджев е победител в националния конкурс за поезия "Веселин Ханчев", 2009 г. През 2010 г. дебютната му стихосбирка "По вина на Боби Фишер" е номинирана за Националната награда за поезия "Иван Николов".

Иван Димитров е отличен на конкурса за дебютна книга на издателство "Арс", а пиесата му "Раздяла от пръв поглед" е една от петте номинирани на конкурса за камерна пиеса "Славка Славова" на Театър 199 през 2010 г. Автор е на сборника с разкази "Местни чужденци" и на романа "Животът като липсваща лъжица".