„Бащата на компютъра” стана лице на пощенска карта
„Бащата на компютъра” стана лице на пощенска карта / снимка: Министерство на транспорта

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и Джон Атанасов-син, пуснаха в употреба илюстрована пощенска карта по повод 110 години от рождението на „бащата на компютъра” Джон Атанасов, съобщиха от Министерството на транспорта.

Българското маркоиздаване за втори път посвещава пощенско-филателно издание на създателя на прототипа на съвременния компютър, каза по време на церемонията заместник-министър Тодоров. Първото е отпечатано по повод 100-годишнината от рождението на учения. Днешната илюстрована карта се издава в колекционерски тираж от 693 броя. Художник на проекта е Карина Драголова.

В рамките на честването на годишнината от рождението на Джон Атанасов, в Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” бе открит музеен кът, посветен на живота и делото на математика с български произход.

Джон Атанасов-син връчи на зам.-министър Георги Тодоров предмети, които са принадлежали на изобретателя. Сред тях са сметалото на Джон Атанасов, както и семейни снимки. Те ще останат в музейната сбирка на изпълнителната агенция.